Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Överåklagare Marianne Ny har kritiserats hårt för att förundersökningen mot Assange pågått under så lång tid.

Nu väntas granskning av hanteringen

Hanteringen av Assange-fallet har fått massiv kritik för att den dragit ut så på tiden. Nu förväntas en granskning av ärendet.

- Vi har gjort vad vi har förmått med de medel som vi fått oss till livs. De vägval vi gjort har jag känt mig trygg med, svarar överåklagare Marianne Ny på frågan om det finns anledning till självkritik gällande hur utredningen bedrivits.

Förutom granskning av själva rättsfallet genom olika massmedier ser nu Marianne Ny som möjligt att hon själv anmäls.

- Det kan säkert finnas någon som vill anmäla mig till JK och JO. Om de granskningsorganen finner skäl att granska mig så kommer det naturligtvis att ske, säger hon.

Advokatsamfundet kritisk

Advokatsamfundets ordförande Bengt Ivarsson hör till kritikerna.

- Det är oacceptabelt. Det är inte en merit för det svenska rättsväsendet, säger han till Svenska Dagbladet om det faktum att rättsprocessen pågått i nästan sju år.

Han tycker bland annat att åklagarna i ett tidigare skede borde ha fattat beslut om att höra Assange i London. Först i mars 2015 meddelade överåklagare Marianne Ny att hon ville förhöra Assange i London. Detta sedan hon kritiserats av Svea hovrätt hösten 2014 för att inte leva upp till skyldigheten att driva förundersökningen framåt.

Tidigare överåklagaren Sven-Erik Alhem betonar hur mångfacetterat och svåranalyserat ärendet har varit.

- Men i den turbulenta tid vi befinner oss i med väldigt många rättssäkerhetsfrågor: Quick-skandalen, Kevin-frågan, Kaj Linna-fallet, så kommer detta också ingå som ett led i rättsäkerhetsdebatten kring svenskt rättsväsende, säger han till TT.

- Det är ofrånkomligt och oberoende från vems sida man ser det, vare sig det är den misstänkte eller ur brottsofferperspektivet.

Varit värt det

På frågan om det efter sju års prövningar och med dagens utgång varit värt det, svarar Marianne Ny:

- Det har naturligtvis varit befogat att vidta alla utredningsåtgärder som vi gjort. Det har också domstolarna prövat upprepade gånger. Det är inte pengarna vi tittar på utan de lagregler som gäller på området och det är det som styr.