Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Nu tar Magdalena Andersson över

Stefan Löfven avgår – och finansminister Magdalena Andersson (S) tar över i hans ställe.
Enhälligt har hon nu valts till ny partiledare.
– Jag är enormt taggad över att leda vårt stora, stolta parti, sa Andersson och jubel bröt ut i salen.

Det var egentligen aldrig något snack. Direkt när Stefan Löfven i augusti meddelade att han tänkte avgå som partiledare i november seglade finansminister Magdalena Andersson upp som storfavorit att ta över.

Och nu är den dagen här.

Magdalena Andersson valdes vid 16-tiden på torsdagen till ny S-ledare. Valet av henne var enhälligt och skedde inför applådåskor och jubelrop.

Andersson höll ett kort tal där hon började med att säga att hon är hedrad, glad och känner stor ödmjukhet inför den nya uppgiften. Men framför allt, taggad, slog hon fast.

Pekar ut färdriktningen

Tre prioriteringar ska vara styrande i Anderssons ledarskap framåt. Om hon får det stöd som krävs blir hon också inom kort statsminister.

Först pekade hon ut välfärden – och möttes åter av partikamraternas jubel.

– Jag vill att vi tar tillbaka den demokratiska kontrollen över skolan, sjukvården och äldreomsorgen.

Klimatet kom som nästa punkt.

– Sverige ska leda klimatomställningen i världen så att vi kan bygga ett långsiktigt hållbart samhälle och skapa framtidens jobb och vara en förebild världen över.

Och för det tredje framhöll Magdalena Andersson att hon vill, nej kräver, att partiet ska vända på alla stenar för ökad trygghet i samhället.

– Vi ska bryta segregationen och röka ut det våld som hotar hela vår samhällsgemenskap. Vi ska säga som det är och göra det som krävs.

LÄS MER: Stefan Löfven avgår i höst: ”Lite vemodigt”

Persson och Östros är på plats

Idel, ädel sosseadel. Fr v Leif Jakobsson, före detta statssekreterare i finansdepartementet, Thomas Östros, tidigare bl a näringsminister, Magdalena Andersson, finansminister och Löfven-efterträdare, Göran Persson, tidigare statsminister, och Margot Wallström, före detta utrikesminister. Bild: Anders Ylander
Idel, ädel sosseadel. Fr v Leif Jakobsson, före detta statssekreterare i finansdepartementet, Thomas Östros, tidigare bl a näringsminister, Magdalena Andersson, finansminister och Löfven-efterträdare, Göran Persson, tidigare statsminister, och Margot Wallström, före detta utrikesminister. Bild: Anders Ylander

En rad partitoppar från S är samlade på kongressen inför valet av Magdalena Andersson. På onsdagens deltog både Ingvar Carlsson och Mona Sahlin och vid lunchtid på torsdagen dök även Göran Persson, före detta partiledare och statsminister, upp.

Persson brukar ses som Anderssons ”mentor”, då det var han som lockade in henne i rikspolitiken genom att anställa henne som politiskt sakkunnig. Även Thomas Östros, vice ordförande i Europeiska investeringsbanken, och tidigare en av Perssons ministrar är på plats i Göteborg. Östros är en av de personer som i spekulationerna har nämnts som tänkbar minister om Andersson även blir statsminister.

LÄS MER: Stefan Löfven ökar pressen på MP och C: ”Frågan måste lösas”

LÄS MER: Vägen inte säkrad för Löfvens efterträdare

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.