Nu ställs Lottas mördare inför rätta - igen

Tingsrätten dömde Martin Jonsson, 33, till livstids fängelse för mordet på Lotta Rudholm, 41. Men han vill få straffet sänkt och brottsrubriceringen ändrad. Nu startar förhandlingarna i hovrätten.

ANNONS
|

– Jag har slagit min flickvän, det har gått åt helvete.

Larmsamtalet till SOS kom tidigt på morgonen den fjärde juni.

Martin Jonsson hade åkt hem till sin exflickvän Lotta Rudholm efter en utekväll. Där ska han ha misshandlat henne så grovt att hon senare dog av sina skador.

När polisen och räddningstjänsten kom till bostaden möttes de av den skakande synen. En av poliserna ropade på polisradion att "det är jävligt illa och vi behöver ambulans fort".

På ett täcke på golvet hittade de Lotta liggandes - svårt skadad. Flera av poliserna och ambulanspersonalen reagerade över att hon bara var skadad i ansiktet och huvudet - hon hade inga andra skador på kroppen.

ANNONS

LÄS MER: Därför döms Martin Jonsson till livstid för mordet på Lotta

Fysisk och psykisk misshandel

Dödsmisshandeln var kulmen på en lång rad både fysiskt och psykisk terror mot Lotta från Martin Jonssons sida.

Enligt polisen var Martin Jonsson svartsjuk och det ska ha ha varit motivet till dösmisshandeln.

Poliser som kom till mordplatsen har i utredningen uttryckt att de uppfattade det som att han försökte rättfärdiga sitt agerande.

Martin Jonsson har i förhör sagt att han slagit Lotta men att han inte hade för avsikt att döda henne.

– Jag misstänkte att hon körde dubbelspel, sa han under polisförhör och fortsatte:

- Det var mycket tjafs och skit fram och tillbaka. Men ingen skulle behöva dö, det blev riktigt fel.

LÄS MER: Lottas misstänkte mördare: "Det brann i mitt huvud"

Livstidsstraff

Tingsrätten dömde honom till fängelse på livstid.

– Gärningarna, tillsammans med mannens tidigare brottslighet, har gjort att påföljden har bestämts till livstids fängelse, sa rättens ordförande rådmannen Charlotte Scheutz, i ett pressmeddelande.

Rätten skrev att Lotta inte hade en chans att försvara sig. "Bara att rikta ett enstaka kraftigt slag mot hals, huvud och ansikte mot en person som befinner sig i en helt skyddslös och märkbart fysiskt underlägsen position är förenat med livsfara", ansåg de.

ANNONS

De konstaterade att Martin Jonsson varit väl medveten om den betydande risken för effekten att (Lotta) skulle avlida till följd av det våld han utsatte henne för".

Förutom mord dömdes mannen för två fall av misshandel, grov fridskränkning, två fall av olaga hot, förtal, skadegörelse, ringa narkotikabrott och ringa dopningsbrott. Förutom Lotta har en annan tidigare flickvän utsatts för hans våld och hot.

LÄS MER: Lottas syster: "Allting rivs upp"

Nu startar hovrättsförhandlingarna

Martin Jonsson överklagade domen. I en handling som lämnats in till tingsrätten framgår det att han vill frikännas för mord och förtal. Det framgår att han "underkastar sig ansvaret för grov misshandel, synnerligen grovt brott och grovt vållande till annans död".

Han vill också ha ett tidsbestämt straff.

Dessutom vill han "befrias" från skadestånd till Lottas familj eller att han bara ska behöva betala 25 000 kronor till var och en av de tre, det vill säga Lottas systrar och mamma. Tingsrätten hade beslutat att de skulle få 50 000 kronor var.

På måndagen startar förhandlingarna i hovrätten. Rättegången kommer att hålla på i tre dagar.

ANNONS