Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Klocktornet på Kiruna stadshus monteras ned i juli 2017. Snart är det dags även för träden. Arkivbild.

Nu ska även Kirunas träd flyttas

Först var det husen och landmärkena. Nu har staden börjat planera för att även flytta träden.

Vi har alla sett bilderna på kolonnerna av bred last med hus efter hus som körs från gamla till nya Kiruna. Nu väntar snarare varning för hög last. För nu är det dags att flytta stadens träd. Det rapporterar SVT Nyheter Norrbotten.

Bakgrunden är att det kalla klimatet gör att träd växer så långsamt att den nya staden skulle bli alldeles kal alltför länge, enligt stadsarkitekterna. Enligt P4 Norrbotten handlar det om ett hundratal träd.

- För att vi inte ska vara utan den fina gröna miljön under väldigt många år så är det viktigt att få med träd som kan flyttas, säger Lars Bäckström, chef för stadsbyggnadsförvaltningen, till SVT.

Främst björkar

Det blir främst björkar som kommer flyttas och då från de områden som nu överges i centrala Kiruna. Kriteriet för att flyttas är att träden inte får vara alltför stora och att de ska vara friska och förväntas klara den nya miljön.

Så här långt norrut är de flesta träd ganska små, vilket underlättar flytten och det blir både billigare och enklare, enligt Johan Östberg, forskare vid SLU i Alnarp och kunnig om träd. Han menar att det viktigaste är att förbereda flytten i god tid och sedan ta hand om det efteråt.

- Man gräver runt trädet. Helst några år innan det ska flyttas, och så fyller man med lite lösare jord runt om så att små, fina rötter hinner växa ut från rotsystemet. Har de vuxit ut blir det lättare för trädet att återhämta sig efter flytten, säger han.

Plånboken begränsar

Egentligen är det bara plånboken som begränsar en flytt av träd, menar han och berättar om hur Disney i USA för något år sedan flyttade en 150-årig ek två kilometer. Just nu, inom projektet Västlänken i Göteborg, flyttas 200 stora träd, det största flyttprojektet i landet.

- Det behövs rätt utrustning, kunskap. Sedan måste det vattnas regelbundet efteråt. En till flera gånger i veckan och det i flera år. Det missade många tidigare, vilket var en anledning till att träd dog och att flytt av träd fick lite dåligt rykte, säger Johan Östberg.