Riksdagsledamoten Mattias Karlsson (SD) som avgick som gruppledare under landsdagarna.
Riksdagsledamoten Mattias Karlsson (SD) som avgick som gruppledare under landsdagarna. Bild: Pavel Koubek/TT

Nu kan fler kontroversiella förslag ryka

Sverigedemokraternas öppning mot att tillåta dubbla medborgarskap innebär inte att alla som kommer till Sverige ska kunna få dubbla medborgarskap utan restriktioner.
– Vi kommer landa någonstans däremellan, säger Mattias Karlsson.

ANNONS
|

Under fredagens förhandlingar om SD:s politik på landsdagarna i Örebro diskuterades partistyrelsens förslag på hur partiets principprogram ska förändras.

Under voteringen, sent på fredagseftermiddagen, röstade som väntat ombuden igenom partistyrelsens förslag.

Riksdagsledamoten och partiets tidigare gruppledare Mattias Karlsson kallar det för partiets "mest centrala åsiktsdokument".

LÄS MER:Så kan SD:s mjukare linje locka M och KD

Här ryms mycket av inriktningen på partiets ideologi och värdegrund och partistyrelsen vill se förändringar i en rad frågor som ofta har ansetts kontroversiella.

Som Sveriges Radios Ekot rapporterade under fredagsmorgonen lyfte Ungsvenskarna till ledningen i sin eftervalsanalys en rad orsaker till varför unga inte röstade på SD i valet. Flera av frågorna rör sådant partistyrelsen nu vill förändra, som kravet på sänkt gräns för fri abort, från dagens 18 till 12 veckor, förslaget att inte tillåta dubbla medborgarskap och motståndet mot att samkönade par ska få adoptera.

ANNONS

Partiets hållning ska numera vara att även homosexuella ska kunna utredas för adoption och att partiet tar bort förslaget om att förbjuda dubbla medborgarskap och kravet på sänkt abortgräns.

"Hävdar rasbiologi"

Mattias Karlsson säger att flera förändringar handlar om pragmatism och kompromisser, att man anpassat sig efter verkligheten och forskningsläget, som han ser som en del av partiets socialkonservativa ideologi.

Han gick också till angrepp mot andra partier.

– Vi har blivit tydligare och tydligare, trots det har man i åratal hävdat att det står att vi har rasbiologi i vårt principprogram.

LÄS MER:Sverigedemokraterna fortfarande ute i kylan i Göteborg

Han säger att Sverige har lidit av avsaknaden av konservatismen men menar att partiet har lyckats återinföra den och att Sverige är på väg att störta samman i kaos och våld.

– Man ska slå vakt om det man har som fungerat, man ska inte vara främmande för utveckling, men det ska ske i små steg så att man kan stanna upp, säger han.

Han jämför socialister och liberaler med små glada barn som jagar en fjäril.

– Om inte vi konservativa bygger upp en lekhage runtom kommer de skada sig själva genom att springa ut för ett stup eller något.

Begreppet ”nedärvd essäns” som har kritiserats för att vara rasistiskt, men enligt SD har misstolkats, tas också bort. Innebörden är dock densamma som tidigare. Partiet menar att det handlar om arv och miljö och att det finns biologiska skillnader mellan könen.

ANNONS

– Det har inte gått att föra en diskussion i Sverige om arv och miljö, för i Sverige är det givet för alla att allt är en social konstruktion, säger Mattias Karlsson.

Dubbla medborgarskap

Jörgen Fogelklou, gruppledare för SD i Göteborg.
Jörgen Fogelklou, gruppledare för SD i Göteborg. Bild: Stefan Berg

Jörgen Fogelklou, gruppledare för SD i Göteborg, hade en del farhågor om förslaget att SD inte längre ska driva ett förbud mot dubbla medborgarskap, även om han ställde sig bakom partistyrelsens linje.

– Jag har mycket stor förståelse för att människor med två medborgarskap reagerar på det här. Men vad händer med nationalstaten om alla har två, tre, fyra, fem eller sex medborgarskap? Det är bra för enskilda, men är det bra för landet?

Mattias Karlsson kontrade med att det faktum att partiet inte driver ett totalförbud mot dubbla medborgarskap inte betyder att alla ska kunna få dubbla medborgarskap utan restriktioner.

– Det är inte detsamma som att vi är för dubbla medborgarskap för alla utan restriktioner, vi kommer landa någonstans däremellan, säger han.

LÄS MER:SD: Den som avtjänat sitt straff ska kunna tas i förvar

ANNONS