Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Erik Nylander/TT
Bild: Erik Nylander/TT

Nu kan du få böter om sms:ar vid ratten

Att prata i telefon samtidigt som du kör bil är från och med februari ett brott som kan innebära böter.
— Man får inte hålla på att hantera mobilerna så som att skicka och läsa sms eller ringa telefonsamtal, men det är okej att prata i telefon med människor om man har händerna på ratten, säger Jenny Widén, presstalesperson vid polisen i region Väst.

Från och med den första februari skärps lagen gällande användandet av mobiltelefon i trafiken.

Det innebär alltså att föraren av ett motorfordon endast får använda utrustning som används som kommunikation, om det inte innebär att körningen av fordonet på något sätt påverkas negativt.

— Reglerna har skärpts och förtydligats vad man får göra och inte göra, för att öka trafiksäkerheten och minska olyckor, säger Jenny Widén, presstalesperson vid polisen i region Väst.

Kan bli böter

Man får ringa samtal och samtidigt köra om man gör det via bilens anläggning eller också handsfree och det inte påverkar körningen. Det nya för 2018 är att det inte är tillåtet att hålla exempelvis mobiltelefonen i handen och samtidigt använda den när man framför fordonet.

Straffet för den som bryter kan bli böter.

Vid färd på väg med ett motordrivet fordon får föraren ägna sig åt aktiviteter som användning av mobiltelefon och annan kommunikationsutrustning endast om det inte inverkar menligt på förandet av fordonet. Föraren får inte använda denna utrustning på ett sådant sätt att han eller hon håller den i handen”, står det i den nya lagtexten.

— Man får inte hålla på att hantera mobilerna så som att skicka och läsa sms eller ringa telefonsamtal, men det är okej att prata i telefon med människor om man har händerna på ratten, säger Jenny Widén.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.