Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Nu har Sverige fått ett eget telefonnummer

Nu kan du ringa till Sveriges första, egna nummer och bli vidarekopplad till en slumpvald svensk.

För att fira att det är 250 år sedan tryckfrihetsförordningen infördes som en av Sveriges grundlagar tar Svenska turistföreningen till ett lite annorlunda firande.

På onsdagen lanserade man "The Swedish Number". Som första land i världen får Sverige ett alldeles eget nummer dit vem som helst kan ringa och alla i Sverige kan svara. Det här gör man för att ge svenska folket en möjlighet att uttrycka sina synpunkter till hela världen, men också för att världen ska kunna upptäcka alla sidor av Sverige.

– Vi vill visa det unika och genuina Sverige – ett land värt att besöka, med allemansrätt, hållbar turism, och ett rikt kulturarv. Vi vill också att en skapa stolthet och kännedom runt Sverige, såväl nationellt som internationellt, säger Magnus Ling, generalsekreterare/vd på Svenska Turistföreningen.

När någon ringer numret kopplas personen till en slumpvis svensk som har anmält sig till att svara. Är det upptaget kopplas samtalet vidare tills någon svarar.

– I den digitala värld vi lever i blir det riktiga samtalet allt viktigare. Därför ger vi nu svenskarna möjligheten att som första land i världen få ett eget telefonnummer som vi alla hjälps åt att svara på vilket ger alla medborgare en ärlig chans att uttrycka sig och tipsa om vad man kan uppleva, säger Magnus Ling.

Numret som nu alltså har blivit Sveriges nummer tror man kommer att bli väldigt populärt och fungera som en bra reklampelare för turistnäringen. Och när det ringer i telefonen vet man inte vem eller varifrån i världen det ringer, och personen vet inte vem i Sverige som kommer att svara.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.