Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Nu hårdnar kampen om kvinnorna

Fredrik Reinfeldt har blivit allt mer intresserad av kvinnor, men känslorna verkar inte besvarade. Nu hårdnar kampen om de kvinnliga väljarna.

Det är lite historiskt att statsministern i morgon väljer att hålla sitt årliga jultal på temat mäns våld mot kvinnor.

Länge var det inte alls en politisk fråga. Problemet doldes bakom ord som "lägenhetsbråk" och 70-talets kvinnorörelse mötte ingen förståelse för kravet att kommunerna skulle hjälpa misshandlade kvinnor. De kvinnojourer som så småningom växte fram drevs av motarbetade eldsjälar.

För alla dem är det något av en upprättelse att mäns våld mot kvinnor år 2011 faktiskt lyfts upp på högsta politiska nivå.

Inte en fråga som alla andra

Det betyder inte att det här blivit en politisk fråga som andra, för det har det inte. Fortfarande är det många kommuner som helt saknar kvinnojourer och av de cirka 140 som finns är bara ett tiotal kommunalt drivna. Trots att socialtjänstlagen sedan 1998 är tydlig med att kommunerna har ansvar för våldsutsatta kvinnor verkar många kommunpolitiker inte ha hört talas om det.

I en intervju i onsdagens GP markerade Fredrik Reinfeldt också sitt missnöje med de stora lokala skillnaderna när det gäller hur polis och åklagare arbetar. De senaste tre åren har regeringen satsat en miljard på att utbilda bort olikheter, men kritiker har varnat för att de projekten försvinner när stödpengarna nu är slut.

Vill närma sig kvinnliga väljare

Fredrik Reinfeldts tal kan ses som ett sätt att hålla frågan vid liv, utan att avsätta mer pengar. Och som ett stöd till våldsdrabbade kvinnor som brottas med eget tvivel och omgivningens fördomar.

Det kan också ses som ännu ett led i Moderaternas strävan att närma sig kvinnor.

Även förra året valde Fredrik Reinfeldt att lyfta en kvinnofråga i sitt jultal. Då handlade det om faran med deltidsarbete. Tydligen ska moderata hjärtefrågor som arbetslinjen och brottsbekämpning ges en liten feministisk touch.

Statsministerns resor har också vanligen gått till platser med många kvinnor. Under hösten har det handlat om kvinnojourer och annat som ökat hans kunskap om kvinnovåld. Tidigare har turen ofta gått till kvinnodominerade arbetsplatser i offentlig sektor.

Medelålders kvinnor ska prioriteras

Under Moderaternas kommundagar i maj höll Fredrik Reinfeldt ett brandtal för mer makt åt offentliganställda kvinnor. Kommunpolitikerna uppmanades arbeta för att alla ska erbjudas heltidstjänster och schysta scheman, en linje som sedan klubbades på moderatstämman i oktober.

Men hittills har kvinnorna varit svårflirtade. Visserligen har Moderaterna vuxit kraftigt sedan i maj, enligt den senaste SCB-mätningen, men det är nästan helt och hållet hos män. Nu tänker 41 procent av männen rösta moderat, mot 32 procent av kvinnorna. Bland kvinnor är Socialdemokraterna och Moderaterna i princip jämstora.

Socialdemokraterna tänker nog inte släppa kvinnorna utan strid, Håkan Juholt förklarade redan i sitt installationstal att offentliganställda kvinnor är en högprioriterad grupp. Blir han statsminister är rätt till heltid nästan det första han tänker lagstifta om.

För att ytterligare öka spänningen meddelade Miljöpartiet i onsdags att de nu också utsett "skolpersonal" och "medelålders offentliganställda kvinnor" till två av sina fyra prioriterade grupper.

Det ser ut att bli 2012 års kvinnokamp.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.