Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Arkivbild: TT

Nu gör sommaren comeback

Efter ett ovanligt kallt augustiväder med regnskurar och till och med snö på sina håll gör sommaren äntligen comeback – i alla fall för ett litet tag. Så passa på och njut av det fina vädret, som bjuder största delen av landet på sol och upp mot 20 grader.

I lagom tid till att många går tillbaka till jobb efter semester och till att skolan börjar vänder vädret om och bjuder på sol och värme. Ett högtryck letar sig i början av veckan in från Atlanten och på flera håll blir det temperaturer som letar sig upp mot 20 grader.

– Det blir stabilare väder och soligt i större delen av landet. Temperaturen kommer hamna på upp mot 16-20 grader, säger Maria Jönsson, meteorolog på vädertjänsten Foreca.

Det soliga vädret börjar på många ställen redan under söndagen. I Göteborg är det 19 grader, sol och blå himmel på söndagseftermiddagen. Ironiskt nog sker det dagen efter att festivalen Way out West är över, där festivalbesökare tvingats uthärda kraftiga regnskurar och vadat i lera under hela helgen.

Högre temperaturer

Det värmande solvädret med blå himmel förväntas stanna i början av veckan fram till onsdagen. Men trots att molnen kommer tillbaka efter det så förväntas temperaturen stanna kvar på en ljummen nivå.

– Det soliga vädret håller i sig över tisdagen också, men mot eftermiddagen kan det bli växlande molnighet och risk för regnskurar. Men temperaturen stannar kvar på runt 20 grader. På onsdagen blir det mycket moln men temperaturen ligger på 17-18 grader. 

Därefter följer fortsatt växlande väder. Längtar du efter blå himmel, stjärnklara augustinätter och sol i ansiktet är det alltså början av veckan som gäller. 

Undvik östkusten om du vill ha sol

Den enda delen av Sverige du bör undvika om du vill öka dina solchanser är östkusten. Det är alltså stor risk att de stockholmare som återvänder efter en regnig festivalhelg i Göteborg får utstå regn och moln även på hemmaplan.

– De östligare delarna av landet får mer moln och det är risk för skurar även under början av veckan. Det gäller hela östkusten. Så i början av veckan är det större risk för moln och regnskurar i Stockholm.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.