Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Nu frossar vi i frukt

Svenskarna äter allt mer frukt. I snitt äts nu nästan de fem portioner frukt och grönsaker per dag som rekommenderas. Men män och ”soffpotatisar” släpar efter.

– Det finns fortfarande grupper som borde äta betydligt mer, säger doktoranden Anna-Mari Simunaniemi på institutionen för kostvetenskap på Uppsala universitet till Upsala Nya Tidning.

Studien, publicerad i Food & Nutrition Research, visar att svenska män äter i genomsnitt 4,7 portioner frukt och grönt. Kvinnorna når upp till i snitt 5,4 portioner. Jämfört med en kartläggning som Livsmedelsverket gjorde i slutet av 1990-talet är det en ökning med nästan två portioner per man och drygt en portion mer per kvinna.

Tidningen skriver att forskning visar att hög fruktkonsumtion ger positiva hälsoeffekter som minskad risk för hjärt-kärlsjukdomar och cancer. Utifrån sådana studier rekommenderar Livsmedelsverket alla att dagligen äta minst ett halvt kilo frukt och grönsaker per dag, fördelade på minst fem portioner.

Den nya undersökningen, som omfattar 1 300 personer över 18 år runtom i Sverige, visar även att de som ägnar sig mindre åt fysiska aktiviteter också äter mindre frukt och grönt, rapporterar UNT.

TT

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.