Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Enligt meteorologen är våren försenad i Göteborg. Bilden är en arkivbild. Bild: Thomas Johansson/TT

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Nu blir det ljusare – men våren dröjer i Västsverige

Klockan 17.15 på tisdagen är det vårdagjämning – från och med nu blir dagarna längre än nätterna. Men den riktiga våren är försenad i Västsverige.

Vårdagjämningen infaller den 20 mars klockan 17.15. Förenklat kan man säga att det är vid den tidpunkten som ljuset vinner över mörkret och dagarna blir längre än nätterna.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– I dag är dagen och natten exakt lika långa, de är 12 timmar vardera i dag. Och från och med idag kommer dagarna vara längre än nätterna, säger Christoffer Hallgren, meteorolog på Foreca.

Vårdagjämningen inträffar i det ögonblick då solens centrum passerar himmelsekvatorn på väg norrut. Redan vid vintersolståndet som inträffar runt jul börjar dagarna bli ljusare och längre, men i det ögonblick som vårdagjämningen inträffar går det snabbare för dagarna att bli ljusa.

– Det är en punkt då när solen passerar över ekvatorn. Men exakt då vid den tidpunkten vinner dagen över natten om man hårdrar det lite grann, säger Christoffer Hallgren.

Tidpunkten är avgörande

Vårdagjämningen infaller alltså vid en viss tidpunkt och inte en exakt dag. Men de senaste åren har den inträffat den 20 mars, vilket den kommer fortsätta göra de kommande åren.

– Mellan 2010 till 2025 så kommer det vara den 20 mars. Det är inte kvart över fem varje gång, utan tidpunkten är ibland på morgonen och ibland på natten, men det är alltid den 20 mars, säger Christoffer Hallgren.

Ytterligare ett tecken på att vi går mot varmare tider infaller i veckan – på söndag är det dags att ställa om klockan till sommartid.

– Sedan 1996 har man gemensam sommartid i hela EU så då är det den sista söndagen i mars man ställer om, och då blir det alltid i närheten av vårddagjämningen men det kan variera vilken exakt dag det är, säger Christoffer Hallgren.

Våren försenad i Västsverige

Men den riktiga våren väntas dröja ytterligare i Västsverige. Även om de senaste dagarna bjudit på solsken och plusgrader så har den meteorologiska våren – då medeldygnstemperaturen legat på plusgrader sju dagar i rad – inte infallit ännu.

– Det är de kalla nätterna som förstör här då de drar ner medeltemperaturen rätt rejält även om det är plusgrader på dagen, säger Christoffer Hallgren.

Och enligt honom är våren i Västsverige ovanligt sen i år. I normala fall brukar stora delar av Bohuslän och Halland få meteorologisk vår redan mellan den 5 och 10 mars. Även om mildare luft kommer dra in över Västsverige den kommande veckan så kommer man få vänta lite till på våren.

– Det kommer vara temperaturer på plusgrader, och det är ganska troligt att det kommer kunna hålla sig kring nollan även på nätterna. Men mot mitten av nästa vecka så blir det lite kyligare. Men solchanserna är hyfsade, det gäller att passa på när det erbjuds, säger Christoffer Hallgren.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.