Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Jeff Chiu
Bild: Jeff Chiu

Nu är vaccinet i Sverige

Efter en lång lastbilsfärd från Belgien under julaftonskvällen har Sverige fått sin första leverans av vaccinet mot covid-19. Nu ska doserna packas om och levereras till landets regioner. Enligt statsepidemiolog Anders Tegnell är det nu endast timmar kvar tills de första personerna kan vaccineras.

Som en julklapp på posten har nu de första doserna av Pfizers coronavaccin kommit fram till Sverige. Väktare följde med för att säkerställa att leveransen kom fram säkert. Folkhälsomyndigheten meddelar att transporten har gått som planerat och att vaccinering kan påbörjas från söndag.

Den första leveransen räcker till ungefär 4900 personer och kommer att köras ut till regionerna under helgen.

– Det känns bra att vi nu är framme vid det här steget, och att vi i Sverige inom bara några timmar kan erbjuda skydd mot covid-19. I ett första skede vaccineras nu de som har det allra största behovet, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

De vaccineras först

De första som kommer att erbjudas vaccinet är främst personer som bor på särskilda boenden för äldre. I Göteborg är fyra äldreboenden först ut: Svaleboskogen, Högsbotorpshemmet, Kaverös äng och Gerdas gård.

Vaccinet kommer att ges i två doser per person och enligt Folkhälsomyndigheten kommer en påfyllning av vaccinet runt årsskiftet.

LÄS MER: Vaccinet rullar mot Sverige under sträng b evakning

LÄS MER: Första vaccineringen i väst planeras ske 28 december

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.