Nu är det högsäsong för sexköpare: "De passar på"

"Flickvännen är gravid" och "frun vill inte ha sex längre". Den typen av bortförklaringar från sexköpare tillhör vardagen i polisen Simon Häggströms arbete mot prostitution och människohandel. Just nu, i ett grönskande Göteborg, pågår sexköpens högsäsong.

ANNONS
|

Vissa dagar springer prostitutionspolisen Simon Häggström en mil för att bli av med frustration och aggression gentemot de män som köper sex.Andra gånger tar han till Facebook. I sitt senaste inlägg tar han upp sex vanliga bortförklaringar han hört från män som han tagit på bar gärning.

– Många av ursäkterna är ganska provocerande. Samtidigt blir jag inte förvånad längre, särskilt eftersom deras ursäkter rimmar väl med vad ett sexköp är. Ett sexköp är en av de mest egoistiska handlingar du kan utföra. Du skiter i de här kvinnornas välbefinnande och anledningen till att du köper sex är hela tiden någon annans fel, den tråkiga sambons eller den gravida flickvännens, säger Simon Häggström.

ANNONS

Han har arbetat i tio år mot prostitution och människohandel, först vid prostitutionsgruppen i Stockholm och numera imänniskohandelsgruppen vid Nationella operativa avdelningen. Bland de vanligaste bortförklaringarna han hör av männen (under sina år som polis är det nästan uteslutande män han har gripit för sexköp)är att sexköparens partner inte vill ha sex, att sexköp kan vara ett bra alternativ till otrohet och att sexköpet bara var en "spännande grej". Men verkligheten enligt Simon Häggström är att de män som köper sex gör det för att de kan, för att de har råd och för att de njuter av maktförhållandet.

Högsäsongen är nu

Simon Häggströmerfar att sexhandeln pågår som värst just under sommarmånaderna.

– Folk är ute mer, de ärlediga. Vi lever för tre månader om året i det här landet. Man vet dessutom om att polisen går på knäna sommartid. Sommaren är den tid då man passar på. Dessutom griper vi x antal turister varje sommar, där vissa inte ens tagit reda på att sexköp är olagligt i Sverige, säger han.

Göteborgskollegan Mats Paulsson delar Simon Häggströms bildav sommarmånaderna som värst.

– I viss mån ökar sexhandeln på gatunivå för att det är möjligt att gå på gatan sommartid. Sen är det ofta fler evenemang och folk som rör sig ute. Vi har mer turism och fler besökare till storstäderna, säger han.K

ANNONS

Koordinatorn Petra Malmström vid Mika-mottagningen i Göteborg ser samma sak, men understryker att nätprostitutionen syns mindre och därför är svårare att uppskatta omfattningen av.

– Vi ser både fler som säljer prostitution på gatan, och fler personer som köper i rörelse. Evenemangsprositutionen sker via nätet och på hotell, därför är den svårare att uttala sig om. Men rent logisk borde den också öka sommartid, säger hon.

Får även kritik

Även om Simon Häggström får mycket uppskattning för sitt arbete, har hans Facebookinlägg inte bara rönt positiv respons. De negativa kommentarerna sträcker sig från att sexköp enligt en personåtminstone är bättre än våldtäkt, till att det får vara nog med moraliserandet över sexköp. Men hos dem som försvararsexköp ser Simon Häggström framför allt en bristande kunskap kring kopplingen mellan prostitution, sexhandel, människosmugglingoch annan grov brottslighet. Dessutom drabbar sexhandels allra mörkaste sidor sällan gemene svensk.

– Andra brott sipprar upp till ytan, heroinister syns på centralen och folk som rånar slår andra på käften. Det drabbar tredje part. Men de här brotten klagar ingen på för det ligger varken i köparens, säljarens eller människohandlarens intressen att det kommer upp till ytan.I stället frodas uppfattningen om att de här kvinnorna kommit hit frivilligt och vill tjäna pengar. Det är ett märkligt brottsområde, jag har faktiskt aldrig sett ett områdesom är så kantat av fördomar om vilka kvinnorna är.

ANNONS
ANNONS