Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Nu är de blå balarna här

De rosafärgade ensilagebalarna blev en succé - nu är de blå här.– Vi hoppas att det här bli lika populärt, säger Göran Ericson på Trioplast.

I somras fick de vita balarna på åkrarna runtom i landet sällskap av rosa. Många höjde på ögonbrynen vilket också var tanken - balarna skulle uppmärksamma lantbrukarnas bidrag till bröstcancerforskningen.

Idén som först kom från Nya Zeeland, landade väl och hela 690 000 kronor lyckades man skrapa ihop till Bröstcancerföreningarnas Riksorganisation. Nu är företaget Trioplast igång med nästa kampanj, denna gång till stöd för kampen mot prostatacancer.

– Vi har lyckats hitta ett pigment som är blått och miljövänligt så nu kör vi på de här blå balarna parallellt med vår rosa kampanj, säger Göran Ericson, marknadsdirektör på Trioplast.

Tanken är samma som förra gången: Trioplast producerar, Lantmännen distribuerar och det är bönderna själva som väljer om de vill köpa. 15 kronor per plastrulle går till Prostatacancerförbundet.

– Vi har redan testat kampanjen i Nya Zeeland och där gick det bra. Nu kör vi i Sverige och i Centraleuropa och hoppas på samma framgång här.

Kommer blå balarna dyka upp först i Sverige eller i Tyskland?

– Det beror på när skördarna kommer igång. Men någonstans runt maj månad får man väl hålla utkik, säger Göran Ericson.

Läs också: Rosa balar pryder åkermarker

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.