Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Anna Imstedt tävlar i grenen nosework där hunden skall markera för en doft, med sin hund Smilla, en Irish softcoated wheaton terrier.

Nosework – hundarnas nya innesport

Det gläfser i varje hörn. Det kammas och trimmas, gosas och rastas när nio tusen hundar samlas i Göteborg till Nordens största hundmässa. På programmet står bland annat nosework, hundarnas nya innesport.

Nosework påminner om det sätt på vilket polisens och tullens sökhundar arbetar. Men istället för att sniffa efter farliga saker som knark eller bomber, får hundarna lukta sig fram till eukalyptus, lagerblad och lavendel i inom- och utomhusmiljöer.

- Det är en snabbt växande sport, säger Lotta Bauer, styrelseledamot i Svenska noseworkklubben.

Sporten blev officiell inom Svenska Kennelklubben för ett år sedan och under 2017 har man haft över 5 000 startande ekipage i olika tävlingar.

Bra träning för hunden

En hund som är med och tävlar på mässan är Smilla, en irish softcoated wheton terrier, som ställer upp tillsammans med matte Anna Imstedt från Göteborg.

- Vi började för drygt ett år sedan. Det är bra träning. Och hunden älskar det, säger Anna.

Smilla sniffar i olika moment bland utlagda pizzakartonger, uppställda skor och en traktor med släp.

- Sporten växer snabbt. Vi startade Svenska noseworkklubben 2014 och har redan 2 500 medlemmar, säger Lotta Bauer.

Möjligen kommer det första svenska mästerskapet att kunna hållas nästa år.

Bedöms och belönas

Men hjärtat i mässan är ändå hundutställningarna.

- Det kan man inte komma ifrån, säger Tommy vom Brömsen, affärsansvarig för mässan My Dog.

Två internationella hundutställningar pågår under mässdagarna i många olika klasser. Där visas hundarna upp, bedöms och belönas. Det är här som hundarna trimmas och fixas. Där mattar och hussar springer med sina hundar på de blå mattorna och där domarna observerar och delar ut priser.

Klass efter klass avverkas medan hundälskare står runt arenorna och samtalar och diskuterar. Det är hundmässan när den är som bäst.