Statsepidemiolog Anders Tegnell menar att Sverige testar så många som möjligt för coronaviruset. Arkivbild.
Statsepidemiolog Anders Tegnell menar att Sverige testar så många som möjligt för coronaviruset. Arkivbild. Bild: Claudio Bresciani/TT

"Norska lösningen kan inte fungera på sikt"

Norge och Danmark stänger både gränser och skolor, medan de i Sverige hålls öppna som vanligt. Men skillnaden mellan de nordiska länderna är inte så stor som den kan se ut, enligt statsepidemiolog Anders Tegnell.

ANNONS

På lördagskvällen meddelade Norges statsminister Erna Solberg att flygplatser och hamnar stänger från och med måndag morgon, med undantag för norska medborgare. Sedan tidigare är den danska gränsen stängd, med undantag för danskar och andra med särskild anledning.

Beslutet fick Sundhedsstyrelsen, Danmarks motsvarighet till Folkhälsomyndigheten, att gå ut och säga att beslutet var politiskt och inte grundat i någon riskbild som vården uppfattar.

– Det är helt rätt. Det finns inget vetenskapligt underlag för att stänga gränserna och beslutet går tvärtemot WHO:s rekommendation. Jag tycker det är bra och nödvändigt att Sundhedsstyrelsen gör den här markeringen, det är inte bra att man i ett samhälle skickar olika signaler, säger Anders Tegnell.

ANNONS

Skiljer sig från Sverige

En annan av WHO:s rekommendationer är att testa så många som möjligt, något som Anders Tegnell menar att Sverige gör just nu.

– Vi testar så många som möjligt och riktar in oss mot det som är viktigast, att hålla viruset borta från sjuk- och äldrevården. Sen måste man komma ihåg att WHO:s rekommendationer görs för 250 olika länder och kan därför få olika resultat beroende på var man befinner sig i smittspridningen och vilken kapacitet vården har.

I både Norge och Danmark har skolor, förskolor och universitet stängts. I Norge har reseförbud införts för vårdanställda och alla norrmän uppmanas arbeta hemifrån om de kan. Samtidigt måste frisörer, tatuerare, massörer och liknande ställen hålla stängt och all organiserad idrott upphör omedelbart.

Inställningen skiljer sig markant från Sverige.

– Det är viktigt att ha en linje som kan vara uthållig och hållas under en längre period, alltså stanna hemma om du är sjuk som är vårt budskap. Det är en mer framkomlig och hållbar väg än att alla ska stanna hemma hela tiden, det kan inte fungera på sikt. Till slut kommer folk att ge sig ut ändå, säger Anders Tegnell.

"Fungerar lite olika"

TT: Det finns stora skillnader mellan hur Sverige, Norge och Danmark hanterar virusutbrottet. Varför är det så?

ANNONS

– På den tekniska nivån pratar vi mycket med varandra mellan de nordiska länderna, och vi är väldigt överens. Sedan fungerar det lite olika med arbete och ansvarsfördelning mellan myndigheter och politik i olika länder, vilket avspeglas i de åtgärder som vidtagits på sistone. Där är vi mer lika Finland.

Henning Eklund/TT

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS