Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Norska kungafamiljen kan ställa in medverkan vid kungens 70-årsfirande

Nu utreder norsk polis om det är tillräckligt säkert för den norska kungafamiljen att delta vid kung Carl Gustafs 70-årsfirande i Stockholm, rapporterar norska NRK.

- Vi har kontakt med svenska och norska myndigheter för att bedöma situationen löpande, säger Unni Grondahl, presschef vid polisen i Oslo till NRK.

Kung Carl XVI Gustaf fyller 70 år den 30 april och både kung Harald och drottning Sonja, kronprins Haakon och Mette-Marit, prinsessan Märtha Louise och Ari Behn har planerat att närvara vid kungens födelsedagsfirande. Men på grund av det terrorhot som råder mot Sverige vill norsk polis utreda om det är tillräckligt säkert för den norska kungafamiljen att delta.

LÄS MER: Nytt terrorhot mot Sverige

Säpo kan inte lämna ut några uppgifter om det skulle råda någon ökad hotbild mot kungafamiljen eller kungens 70-årsfirande i samband med terrorhotet.

- Vi fortsätter att arbeta med den informationen vi har fått och jag kan inte lämna ut några ytterligare uppgifter, säger Simon Bynert, vid säkerhetspolisens presstjänst. 

Enligt pressavdelningen vid Kungliga slottet finns det inga planer på att ställa in 70-årsfirandet i helgen.

- I övrigt får jag hänvisa till Säpo, säger Ulrika Näsholm som är informationssekreterare vid Kungliga slottet

- Vi kommenterar aldrig säkerheten för den kungliga familjen, säger vice kommunikationsdirektör Sven Gjeruldsen vid det kungliga hovet till NRK.

Enligt norska polisens uppgifter till tidnigen är det för tidigt att säga om norska kungafamiljen kommer avbryta sin resa eller inte, flera dagar före avresa.

Det norska hovet dementerar uppgifterna om att kungafamiljen överväger att ställa in sitt Sverigebesök, skriver Expressen.

LÄS MER: Irakiska säkerhetstjänsten har varnat Säpo

LÄS MER: Terrorhotet: Såhär påverkas flyg, bussar och tåg

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.