Skogsbrand vid Kårböle i Ljusdals kommun härjade på söndagskvällen. Elden är på väg mot bebyggt område och de som befinner sig i Ängra uppmanades att lämna byn.
Skogsbrand vid Kårböle i Ljusdals kommun härjade på söndagskvällen. Elden är på väg mot bebyggt område och de som befinner sig i Ängra uppmanades att lämna byn.

Norska helikoptrar sätts in mot skogsbränder

Räddningstjänster i stora delar av landet fortsatte att bekämpa alla skogsbränder under söndagen. Till sin hjälp får de på måndagen norska helikoptrar som sätts in i släckningsarbetet.

ANNONS

Två helikoptrar flyger till Älvdalen i Dalarna, två till Bollnäs och två till Örebro.

- De står där beredda att hjälpa till beroende på var de kan behövas, säger Mikael Westerlund, kommunikatör vid Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), till TT på söndagskvällen.

- Vi har haft samtal med de nordiska grannländerna i flera dagar. Norge har bränder hos sig också, men man gör en bedömning av hur läget ser ut där och hur det ser ut här. Sedan är det så att det har blivit många flygtimmar för de svenska helikoptrarna.

ANNONS

Några flygplan som kan hjälpa till att vattenbomba är inte på väg mot Sverige.

- Vi har löpande kontakt med EU hela tiden för att se hur det ser ut. I dagsläget har vi inte behövt ta hit några, säger Westerlund.

Stanna inne

Det senaste dygnet har det rapporterats skogsbränder i nästan alla svenska län. Skåne, Halland och Gotland är de som framför allt förskonats.

Söndagens bränder ledde till att myndigheterna gick ut med ett så kallat viktigt meddelande till allmänheten i trakterna av Ängra i Ljusdals kommun. Boende i byn uppmanades att lämna den, och boende i grannskapet att hålla sig inne.

Även boende i trakterna av jämtländska Pålgård och Bispgården i Ragunda kommun uppmanades att hålla sig inomhus på grund av rök från två skogsbränder. Ingen bebyggelse är dock hotad.

I norra Dalarna försämrades också läget på söndagen när den brand som härjat på ett militärområde i Älvdalen blossade upp på nytt. Den spred sig bland trädkronor i blåsten på ett område på 1,5 gånger 1,5 kilometer.

"Skrämmande"

Branden i trakterna av Ängra var vid tiotiden på kvällen ännu inte under kontroll. Däremot bedömer räddningstjänsten att den kommer att klara bebyggelsen.

ANNONS

- Man har dock begränsningslinjen mot Ängra under kontroll – om det inte blir vindkantring, säger Torbjörn Wannqvist, befäl i beredskap, till TT.

Marco Hassoldt, som äger campingplatsen Wildlife i Ängra, beskriver läget som långt ifrån under kontroll. Campingen är full av polisbilar och brandbilar som pumpar vatten och ett 20-tal gäster har evakuerats.

- Läget är skrämmande, det kommer allt närmare. Just nu avvaktar vi. Försvaret är på väg hit, sedan kan vi inte göra mer än att hoppas att det ska mojna, säger Hassoldt till TT.

TT

Skogsbrandsdepåer

Kommunen ansvarar via sin räddningstjänst för att släcka en skogsbrand. Vid större bränder kan kommunen ta hjälp av regionen och vid särskilt hård belastning kan även Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) bistå.

MSB har 13 skogsbrandsdepåer. De finns i Boden, Skellefteå, Dorotea, Sundsvall, Östersund, Söderhamn, Ludvika, Strängnäs, Bengtsfors, Visby, Vetlanda, Högsby och Ljungby. Utöver detta finns nationella förråd i Kristinehamn med påfyllnadsmaterial.

Varje skogsbrandsdepå består av tre containrar med bland annat följande: stora mängder brandslang, en sex-hjulig ATV (terrängfordon) med släp, slangupprullare, vattenspridare, motorsågar, vattenbehållare, grenrör, strålrör, bränsledunkar, hinkar och strilkannor.

Källa: MSB

ANNONS