Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

'Jag är glad att kompensationssystemet för utländska anställda nu kommer på plats” säger arbetsmarknadsminister Torbjørn Røe Isaksen i ett pressmeddelande.. Arkivbild.
"Jag är glad att kompensationssystemet för utländska anställda nu kommer på plats” säger arbetsmarknadsminister Torbjørn Røe Isaksen i ett pressmeddelande.. Arkivbild. Bild: Thomas Brun

Norska ersättningen till gränspendlarna klar

Nu är det klart hur det norska ersättningssystemet för gränspendlare kommer att se ut.
De som drabbats av den stängda gränsen får 70 procent av den sjukpenninggrundande inkomsten efter ett beslut av den norska regeringen.

"Jag är glad att kompensationssystemet för utländska anställda nu kommer på plats” säger arbetsmarknadsminister Torbjørn Røe Isaksen i ett pressmeddelande.

Gränspendlarna kom i kläm när Norge stängde gränsen mot Norge den 29 januari. De som pendlade till Norge kunde inte längre ta sig till jobbet.

Hamnar mellan stolarna

De kunde heller inte få ersättning från den norska a-kassan, för då måste de stå till förfogande för arbetsmarknaden i Norge. De kunde inte få svensk a-kassa för då måste de först ha jobbat minst sex månader i Sverige. Och något permitteringsstöd kunde de inte få, för de var inte permitterade. Gränspendlarna hamnade helt enkelt mellan stolarna.

Till slut landade ärendet på statsministernivå och efter diskussioner mellan Norges Erna Solberg och Stefan Löfven kom beskedet i början på april att Norge lovar ersättning till de drabbade. Nu är den praktiska lösningen klar och beslutet klubbat.

Kommer att kompenseras

Utländska arbetstagare från EES-området kommer att kompenseras för den tid de hindrats från att komma till arbetet.

Det är nu upp till de norska arbetsgivarna att förskottsbetala ersättningen och sedan ansöka om återbetalning från myndigheten Nav, den norska motsvarigheten till Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen.

"Rent praktiskt är arbetsgivarna skyldiga att betala ersättningen, vilket är 70 procent av sjukpenningbasen”, säger arbetsmarknadsminister Torbjørn Røe Isaksen.

Personer som inte har följt de norska reserekommendationerna riskerar däremot att nekas ersättning.

Retroaktiv ersättning

Arbetstagare från EES-området som har hindrats att resa till arbetet har rätt till ersättningen om de är medlemmar i socialförsäkringssystemet och var anställda av en arbetsgivare i Norge den 29 januari 2021, den dag gränsen stängdes.

Ersättningen gäller däremot inte de som blivit uppsagda och lyfter arbetslöshetsersättning.

Redan nästa vecka kan utbetalningarna från arbetsgivare börja. Ersättningen ska betalas ut retroaktivt från den 29 januari 2021.

Jonas Dagson/TT

Utländska arbetstagare från EES-området kommer att kompenseras för den tid de hindrats från att komma till arbetet som en följd av gränsstängningen. Arkivbild
Utländska arbetstagare från EES-området kommer att kompenseras för den tid de hindrats från att komma till arbetet som en följd av gränsstängningen. Arkivbild Bild: Vidar Ruud