Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Norge vill ta itu med svenska renar som betar i Norge. Arkivbild.

Norsk minister: Stoppa svenska renar

Norge vill ta itu med svenska renar som betar på den norska sidan, säger landets lantbruksminister Jon Georg Dale. Även om renar från båda länderna betar på bägge sidor av gränsen menar han att de svenska renstammarna är växande – och därmed betar ner de norska betesmarkerna.

- Detta sker nu i en sådan utsträckning att många norska renägare upplever att det utmanar deras suveräna rättighet till att bruka betesmarkerna. Vi har reducerat antalet renar mycket på norsk sida, och vi kan inte acceptera att svensk ren förskjuter norsk renskötsel, säger han till den norska nyhetsbyrån NTB.

Långvarig konflikt

Konflikten om de norska och svenska renarna i norr är långvarig. Under ett möte i Haparanda med sina lantbrukskollegor i Nordiska ministerrådet hoppas Dale kunna lösa motsättningarna – och finna en lösning.

- Renbeteskonflikten mellan norska och svenska renskötare har varit fastlåst i flera år eftersom svenskarna ännu inte har ratificerat en ny norsk-svensk beteskonvention efter att den föregående löpte ut 2005, säger han.

Svenska och norska myndigheter har enats om en ny konvention som svenska myndigheter inte har fastställt, enligt NTB. Svenska renskötare har sedan baserat sitt arbete på den så kallade Lappkodicillen från 1751. Den ska ge svenska renskötare större betesrätt än vad norska myndigheter tillåter.

"Hade ett konstruktivt möte"

Dale säger att om man inte finner någon lösning vill norska myndigheter vidta juridiska åtgärder för att begränsa andelen svensk ren på norsk sida. Det kan handla om tusentals svenska djur som då flyttas från den norska sidan.

"Länsstyrelserna bestämmer det högsta antal renar som får hållas på bete inom samebyarnas betesområde. Visar sig till exempel betestrycket vara för hårt kan länsstyrelsen vidta åtgärder", säger Sveriges landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) i en skriftlig kommentar till TT och fortsätter:

"Jag och min norska kollega hade i går ett konstruktivt möte i Haparanda där vi bland annat diskuterade den aktuella frågeställningen och den inbjudan vi båda fått från det svenska och norska sametinget. En inbjudan som vi båda är positivt inställda till."