Norge lämnar tillbaka en stenåldersyxa som köptes från Sverige, i enlighet med EU:s återlämnandedirektiv. Arkivbild.
Norge lämnar tillbaka en stenåldersyxa som köptes från Sverige, i enlighet med EU:s återlämnandedirektiv. Arkivbild.

Norge lämnar tillbaka stenåldersyxa

Norge ska lämna tillbaka en stenåldersyxa till den svenska ambassadören vid en stor ceremoni i Oslo. Yxan – som köptes på en nätauktion – har varit föremål för en stor rättsprocess som avgjordes i Norges högsta domstol.

ANNONS
|

En norsk man som samlat på fornföremål dömdes i somras till två veckors fängelse av Norges högsta domstol.

I husrannsakan hemma hos mannen hittades bland annat en yxa från stenåldern som visade sig vara ett svenskt kulturföremål. Den hade han köpt på en svensk nätauktion – men utan tillstånd för att föra ut den från landet.

Den 13 december kommer den svenska ambassadören i Norge, Axel Wernhoff, att ta emot yxan vid en ceremoni i Oslo.

Anledningen: En dom i norska HD utgör den första prövningen av EU:s nya återlämnandedirektiv, som omfattar även EES-landet Norge, där länder ska återbörda inhemska kulturföremål till varandra.

ANNONS

- Direktivet har kommit till av det som IS har gjort när de har plundrat i Syrien och Irak, efter att FN markerat mot risken för att föremål som förs ut används för att finansiera terrorism, säger Emil Schön, presstalesperson för Riksantikvarieämbetet, till TT.

- Då har det spillt över i att man organiserat sig i Norden för att se hur det ser ut med inhemska föremål som förs ut och säljs över gränserna.

Myndigheten hoppas att det norska rättsfallet kan tjäna som varnande exempel.

- Man måste ha utförseltillstånd för den här typen av föremål och vi hoppas att kunskapen ska öka så att man inte aningslöst exporterar, säljer eller tar ut föremål som inte får lämna landet, säger Emil Schön.

ANNONS
TT

Fakta: Utförsel av kulturföremål

Ansvaret för olovlig utförsel av kulturföremål stipuleras i smugglingslagen, där både smuggling och försök till smuggling är straffbart. Ett grovt smugglingsbrott kan ge mellan sex månaders och sex års fängelse. Ett ringa brott leder till böter.

Även den som med avsikt förpackar, transporterar, förvarar, döljer bearbetar, köper eller säljer föremål kan dömas till böter eller fängelse, då för olovlig befattning med smugglingsgods.

Om ett kulturföremål ska föras ut ur Sverige till ett annat EU-land söks tillstånd hos Tullverket.

Källa: Riksantikvarieämbetet

ANNONS