Svenska gränshandeln i Töcksfors i Värmland öppnas nu på nytt.
Svenska gränshandeln i Töcksfors i Värmland öppnas nu på nytt. Bild: Tommy Pedersen/TT

Norge öppnar gränsen till Värmland – igen

Natten mot lördagen hävde Norge karantänsplikten mot Värmland och mot Jämtlands län – något som gränshandlarna längtat efter, uppger P4 Värmland.

ANNONS

Den norska regeringen avråder fortfarande från icke nödvändiga resor till grannlandet, men redan på lördagsmorgonen var det en strid ström shoppingsugna norrmän som tog sig över gränsen.

Besökarna togs emot varmt av handeln på den svenska sidan.

– Det är precis samma att åka hit som att vara på ett shoppingcenter i Norge", säger en av norrmännen P4 Värmland pratat med i Charlottenberg.

LÄS MER:Oslobor: ”Skamligt att åka till Sverige”

LÄS MER:Norrmännen struntar i munskydd: ”Slappnat av”

Det betyder att inresekarantänen för besökare i Värmland, Örebro, Gotland, Västernorrland, Jämtland och Västerbotten nu är borttagen. Dock inte Västra Götaland.

Stort utbrott efter religiöst möte

Coronasmittan ökar i Norge och över 1 000 personer har satts i karantän efter ett covid-19-utbrott i Sarpsborg och Fredrikstad, efter en religiös sammankomst i Sarpsborg förra veckan.

ANNONS

500 personer är försatta i karantän i Sarpsborg och ytterligare 600 i intilliggande Fredrikstad.

– Det är allt för höga tal och det gör situationen väldigt allvarlig. Det som är positivt är att vi ännu inte har påträffat någon spridning härifrån till andra delar av samhället, säger överläkare Karianne Jenseg Bergman, till TT.

För att undvika fortsatt spridning så uppmanar Norges hälsominister Bent Høie (H) sina landsmän att ta sig en extra funderare innan de ger sig ut i lördagsnatten.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS