Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Blomsterlupiner är en av de många invasiva arter som hotar den svenska floran och faunan. Arkivbild.
Blomsterlupiner är en av de många invasiva arter som hotar den svenska floran och faunan. Arkivbild. Bild: Lisa Abrahamsson/TT

Nordligt samarbete ska få bort invasiva arter

I Sverige och i våra nordliga grannländer finns mängder av invasiva arter som kan ställa till med stora problem för den lokala floran och faunan.

För att få bukt med dem har nu ett internationellt samarbete inletts, som kartlägger de invasiva arternas utbredning i Barentsregionen, där norra Sverige, Norge, Finland och Ryssland ingår, rapporterar P4 Norrbotten.

– Det är bra att se vilka problem som finns i grannländerna, till exempel vad som dyker upp i Finland. Det kan vara så att det dyker upp en ny art i Finland som inte finns i Sverige och att de får problem med den, och då är det viktigt att myndigheter och andra i Sverige får reda på det, säger Artdatabankens Ulf Bjelke, som medverkar i projektet, till P4 Norrbotten.

Initiativtagare på den svenska sidan är miljödepartementet och Naturvårdsverket.

Totalt har omkring 50 invasiva arter i vad man kallar den "högre riskkategorin" fått fäste i norra Sverige. Bland dessa finns mink, mårdhund, vresros och blomsterlupiner.