Landstingen i Norrland är sämst på att klara vårdgarantin. Arkivbild.
Landstingen i Norrland är sämst på att klara vårdgarantin. Arkivbild.

Nordliga landsting sämst på vårdgarantin

Mer än var fjärde person som väntar på en operation har fått vänta längre än vårdgarantins 90 dagar, enligt statistik från SKL. Landstingen i norra Sverige är sämst på att leva upp till lagen.

ANNONS
|

Sandvikenbon Mattias Ström, 45, och hans syskon bär minnet av deras pappa Sten-Inge som hann fylla 74 innan han avled i bukspottskörtelcancer den andra advent i fjol. Han berättar om den första, nedslående, tiden efter läkarens diagnos i mitten av sommaren, men säger att det tändes ett hopp när röntgenplåten visade att tumören sannolikt kunde opereras bort.

- Pappa gick till postlådan varje dag och väntade, väntade och väntade på att det skulle komma en kallelse. Han var aktiv min pappa, men han tappade orken och blev magrare och magrare. Han var väldigt trött. Det tog mycket på krafterna att vänta, både för honom och för resten av familjen, säger Mattias Ström.

ANNONS

Fick tid

Till slut fick Sten-Inge en tid för operation i Karlstad, 76 dagar efter diagnosen, Det var inom den lagstadgade vårdgarantins tidsgräns, men ändå redan för sent. Tumören hade vuxit sig så stor att läkarna inte längre kunde avlägsna den.

- Han hade kanske kunnat få alltifrån ett halvår till fem år längre att leva om han fått en operation tidigare. Det hade betytt jättemycket för honom, med barnbarnen och allt, säger Mattias Ström.

- Bukspottskörtelcancer finns i hela världen, men innan man har hittat ett botemedel måste man förbättra rutinerna.

Tiotusentals väntar för länge

Drygt 33000 patienter i Sverige – 27 procent av hela gruppen som väntar – hade väntat längre än vårdgarantins 90 dagar på en behandling i mars 2018. Det visar den färskaste statistiken från Sveriges Kommuner och Landsting (SKL), som Ekot i Sveriges Radio var först med att berätta.

ANNONS

Fyra av de fem landstingen i Norrland: Jämtland, Härjedalen, Västerbotten, Västernorrland och Sten-Inge Ströms landsting Gävleborg, hamnar i den absoluta botten av listan över hur landstingen lever upp till den lagstadgade vårdgarantin. Allra sämst är Jämtland Härjedalen där 48 procent av patienterna hade väntat för länge i mars. Strax efter kommer Västerbotten med 42 procent.

Personalbrist en anledning

Lisbet Gibson, sjukvårdsdirektör i Jämtland Härjedalen, förklarar väntetiderna med brist på operationssjuksköterskor, brist på operationssalar och en för låg operationstakt.

- Vi har haft problem med tillgängligheten i många år, det är inte vår bästa gren, säger Lisbet Gibson.

- Vi prioriterar de akut sjuka och dem med canceroperationer, men patienter med godartade sjukdomar får vänta och det är tråkigt, säger hon.

Även Ann-Christin Sundberg, sjukvårdsdirektör i Västerbotten, pekar på plats- och personalbrist som en förklaring till väntetiderna.

- Vi tycker inte heller att det är bra att vi inte kan klara vårdgarantin, och jobbar intensivt på det. Det måste man göra genom att avvärja bristen på specialistsjuksköterskor, för vår del har det särskilt varit brist på operations- och anestesisjuksköterskor, säger Ann-Christin Sundberg.

ANNONS
TT

Fakta: Vårdgarantins 90 dagar

Patienter ska inte behöva vänta längre än 90 dagar på en behandling sedan ett besluts fattats.

Vårdgarantin är en del av patientlagen sedan 2015, och var tidigare en del av hälso- och sjukvårdslagen.

Om patienten inte kan få en tid inom 90 dagar ska den informeras om det och erbjudas vård hos en annan vårdgivare där väntetiden är kortare.

Källa: vantetider.se (SKL)

Fakta: Landstingen och vårdgarantin

Andelen patienter, i procent, i respektive landsting som väntat längre än 90 dagar på behandling i mars 2018.

Jämtland Härjedalen 48

Västerbotten 42

Västernorrland 39

Gävleborg 35

Dalarna 34

Värmland 33

Kronoberg 32

Västra Götaland 32

Örebro 29

Skåne 28

Norrbotten 27

Västmanland 27

Sörmland 25

Kalmar 18

Uppsala 17

Östergötland 14

Stockholm 13

Jönköping 11

Gotland 10

Blekinge 9

Halland 7

Källa: vantetider.se (SKL)

ANNONS