Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Statsminister Stefan Löfven med en drönare som ska leverera en hjärtstartare.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Nordiskt samarbete om 5G

Norden ska bli den första och bäst integrerade 5G-regionen i världen. De beslutade de fem statsministrarna när tvådagarsmötet i Örnsköldsvik avslutades.

- Vi blir den första sammanlänkade 5G-regionen i världen, sade statsminister Stefan Löfven (S) när han bjöd in sina statsministerkollegor att underteckna en gemensam avsiktsförklaring.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

I den slås fast att de nordiska länderna ska vara i framkanten när den nya 5G-tekniken slår igenom och världsledande i användningen av tekniken för utveckling och digitalisering av samhällets alla sektorer.

- Vi har inget att frukta av det nya annat än att bli kvarlämnade, och vi tänker inte bli kvarlämnade, sade Stefan Löfven och fick medhåll av Norges statsminister Erna Solberg.

Inget alternativ

- Utmärkande för våra länder är inte bara välfärdssamhället utan också vår förmåga att ta till oss innovationer och vara kostnadseffektiva. Det är inget alternativ för oss att inte göra det här, sade hon.

Avsiktsförklaringen innebär att de nordiska länderna ska samarbeta nära för att skapa en gemensam aktionsplan för ett tidigt införande av 5G-teknologi i Norden. Det inkluderar bland annat att stimulera utvecklandet av testanläggningar, koordinering av 5G frekvenser inom regionen och att ta bort hinder för expansionen av 5G.

Viktiga områden

Några områden lyfts särskilt i avsiktsförklaringen:

- Transporter - där uthålliga och klimateffektiva transportlösningar, transportsystem och drönare framhålls.

- Viktig kommunikation för räddningstjänst och rättsväsende

- Automatisering av tillverkningsindustrin.

- Energi, miljö och jord- och vattenbruk.

Drönare med hjärtstartare

De nordiska statsministrarna ger nu ländernas digitaliseringsministrar ansvaret för genomförandet av avsiktsförklaringen med målet att göra Norden till den första och bäst integrerade 5G-regionen i världen.

Innan presskonferensen besökte Löfven och hans kollegor Erna Solberg från Norge, Lars Løkke Rasmussen från Danmark, Juha Sipilä från Finland och Katrín Jakobsdóttir från Island en utställning där de fick se exempel på produkter där 5G används, till exempel drönare som levererar hjärtstartare och förarlösa transporter.