Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Danmarks statsminister Lars Lökke Rasmussen tyckte surströmmingen var "super".

Nordiska statsministrar åt surströmming

Med en surströmmingslunch som vann danskt gillande har statsminister Stefan Löfven (S) tagit emot sina nordiska kollegor i sin hembygd Örnsköldsvik.

Löfven hade bjudit in de nordiska statsministrarna till den ort han kallar för hemma, Örnsköldsvik.

- Jag tror att det är viktigt att komma ihåg varifrån man kommer. Detta är mitt hem, sade han vid en pressträff på bryggan i Docksta vid Höga kusten.

Löfven uppgav att statsministrarna talat om en rad ämnen, som till exempel det säkerhetspolitiska läget i Östersjöregionen, Ukraina och Iran. Han tillade också att den övergripande känslan under mötet är att mer nordiskt samarbete behövs.

Surströmming och budget

Löfven chockstartade mötet med en båtresa till Ulvöns salteri i Örnsköldsviks skärgård, i hjärtat av Höga kusten. Här görs den anrika surströmmingen Ulvöprinsen. Men det var inte ett sätt att få kollegorna att mjukna.

- Nej, det är en viktig del av kulturen här i regionen och jag älskar surströmming så jag tänkte att de måste få en möjlighet att prova, sade han till TT.

Den danske statsministern Lars Løkke Rasmussen såg ut att vara den som uppskattade det bäst.

- Det var super! Nu är jag en man, sade han till TT.

Krympa budgeten

Løkke Rasmussen uppgav att man diskuterat EU:s budget. Framförallt Sverige och Danmark vill hålla nere EU:s utgifter när Storbritannien nu ska lämna unionen. I och med brexit går EU miste om en stor summa i medlemsavgift.

- Vi är överens om att EU måste prioritera, sade Løkke Rasmussen.

- Vi inser också att när EU krymper så måste också EU-budgeten krympa.

Den norska statsministern Erna Solberg betonade vikten av att Norden oftare talar med en röst i internationella sammanhang, även om Norge inte är med i EU.

- Det nordiska samarbetet har blivit mer viktigt än tidigare, även om det gått upp och ned, sade hon.

Enklare att ringa

Solberg kommenterade surströmmingen med att alla länder har sina "konstiga rätter", men tyckte att det smakade gott.

Några beslut tas inte på statsministermötet. Löfven uppger att ett syfte är att statsministrarna ska lära känna varandra bättre, så att det blir lättare att lyfta luren och samtala när viktiga frågor uppstår.

Mötet fortsätter på onsdagen med diskussioner om digitalisering och 5G samt en avslutande arbetslunch med de självstyrande regionerna Åland, Grönland och Färöarna samt Nordiska rådet och nordiska ministerrådet.