Nooshi Dadgostars besked till Magdalena Andersson

Magdalena Andersson behöver Vänsterpartiets stöd för att bli Sveriges första kvinnliga statsminister. V-ledaren Nooshi Dadgostar lämnar nu besked om att pensioner, anställningstrygghet och sjukförsäkringen är centrala frågor i en möjlig förhandling.
– Det ligger mycket på bordet som vi inte tycker är särskilt bra, så det kan bli en relativt svår förhandling, säger hon i SVT:s ”Agenda”.

ANNONS
|

Nuvarande finansministern Magdalena Andersson valdes i veckan till Socialdemokraternas partiledare på partiets kongress i Göteborg. Nu står hon inför nästa utmaning: Att bli statsminister. Stefan Löfven har aviserat sin avgång nästa vecka, men Vänsterpartiets partiledare sade i veckan att hon kräver förhandlingar – och resultat – för att godkänna att den nya S-ledaren tar hans plats som statsminister.

– Vill man ha våra röster måste man bjuda in och förhandla och erbjuda någonting för att vi ska ha en samsyn, sade Nooshi Dadgostar till TT.

Magdalena Andersson har själv sagt till GP att hon kommer att ta kontakt med V-ledaren.

ANNONS

– Självklart kommer jag ta kontakt med andra partier för att försöka få stöd, säger hon.

Inga konkreta krav

På söndagskvällen intervjuades Nooshi Dadgostar i SVT:s ”Agenda”.

– Vi vill sätta oss ned, förhandla ihop oss med de övriga partierna och få till en helhet som alla är nöjda med. Då kan vi släppa fram Magdalena. I annat fall så gör vi det inte, sade hon i intervjun.

Hon ville dock inte ställa några konkreta krav. Istället pekade hon på att hon anser att Vänsterpartiet ska fylla samma roll som Liberalerna tidigare fyllde som regeringsunderlag.

– Det är klart att det måste vara en förhandling. Det måste vara fyra partier nu som kommer att bära fram den här regeringen, säger V-ledaren i SVT-programmet.

– Januariavtalet har fallit. Liberalerna är utbytta mot Vänsterpartiet. Det är en helt ny konstellation som ska vara med och bära fram en statsminister. Självklart är allting förändrat.

Reaktionen på Magdalena Anderssons uttalande: ”Vill utpressa”

Samtidigt reagerade hon på hur Magdalena Andersson hittills kommenterat Vänsterpartiets krav i medierna – med att påpeka att det är Socialdemokraternas statsministerkandidat, eller Ulf Kristersson, som gäller.

– Det är faktiskt den typen av uttalanden som gör mig lite bekymrad. Då känns det som att de här förhandlingarna är lite med armbågen – när hon ändå vill utpressa på det sättet.

ANNONS

– Jag tycker inte att det bådar om ett bra samarbete.

LÄS MER:Stefan Löfven avgår i början av veckan

Hon lyfte också några frågor som hon tycker är viktiga: höjda pensioner, anställningstryggheten och sjukförsäkringen. Men när programledaren pressade henne om huruvida det innebär konkreta krav sade hon att hon inte ville ställa några sådana krav i medierna.

– Jag kommer inte ställa mediala ultimatum, sade Nooshi Dadgostar.

Kakabaveh släpper fram Andersson

Även den politiska vilden Amineh Kakabaveh, riksdagsledamot som tidigare hörde till Vänsterpartiet, intervjuades i programmet. Hennes röst är avgörande eftersom det potentiellt bara skiljer ett mandat mellan blocken.

– Än så länge är det bestämt att jag ska släppa fram Magdalena Andersson, säger Amineh Kakabaveh i Agenda.

För henne skulle det vara mycket svårare att säga nej till en kvinnlig statsministerkandidat. Hon tror också att hennes tidigare parti i slutändan kommer att rösta på samma sätt.

– Jag tror att de kommer att trycka som jag, gult.

Företrädare för Centerpartiet hade tackat nej till att medverka i programmet.

LÄS MER:Så ska Andersson bli statsminister: ”Kommer ta kontakt”

LÄS MER:V vill ha något av Magdalena Andersson

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS