Nooshi Dadgostar håller tal på V-kongressen

När Vänsterledaren Nooshi Dadgostar inledde partiets kongress på fredagen flirtade hon med nya väljare. Hon lovade att V har förändrats, och inte är en ”rödvinsvänster med huvudet uppe i det blå”.
– Vi söker ditt mandat för att ta tillbaka kontrollen över det som politikerna i åratal har lämnat till marknaden, säger hon.

ANNONS
|

Det är ett parti i ett nytt politiskt läge som möts digitalt för kongress med start idag.

Efter att ha hållits isolerade från regeringen har partiets lyckats visa att man inte är Socialdemokraternas ”dörrmatta” och så sent som i veckan höll V en gemensam pressträff tillsammans S-regeringen och MP om ett pengatillskott till pensionärer.

Och det här var något som partiledaren Nooshi Dadgostar (V) tog fasta på när hon öppnade kongressen i sitt tal.

– Pensionerna var omöjliga att höja. Vi var orimliga när vi ställde krav på att pensionärer skulle få mer pengar i plånboken. Men allt är omöjligt fram tills det är gjort. Då är det självklart, sade hon.

ANNONS

Hon menade att partiet tidigare varit för passiva, men att det är slut med det nu.

– Många av er kanske inte har röstat på oss tidigare, sade hon och lovade att de inte är en ”rödvinsvänster med huvudet uppe i det blå”.

Vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostar inledningstalar under partiets kongress på fredagen.
Vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostar inledningstalar under partiets kongress på fredagen. Bild: Jessica Gow/TT

Nooshi Dadgostar fokuserade på jobben, att det ska löna sig att arbeta, och att varje nytt förslag måste vägas mot arbetarnas intressen.

– Skyldigheterna för medborgarna har stått i fokus. Du ska vara glad om du har ett jobb. Nåde dig om du också vill ha trygghet och en bra lön, säger hon.

Intern kritik

Samtidigt som det går bra i opinionen, med siffror kring 10 procent, har en intern diskussion om industrifokus kontra klimat, i jakten på nya industriväljare, uppstått.

När Nooshi Dadgostar i talet lyfte klimatomställningen fokuserade hon på att det ska vara lätt att göra rätt, att nya jobb ska skapas och att man inte kan överlåta omställningen till marknaden.

– För de högavlönade spelar prishöjningen ingen roll. Att ställa om är att göra själva omställningen. Det ska vara lätt att göra rätt, säger hon.

– Varje politiskt förslag ska mätas mot hur effektivt det är att få ned utsläppen.

LÄS MER:Kamp om klimatet i kaxigt V

LÄS MER:Regeringen, V och MP vill höja pensionerna

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS