NMR-demonstranter på Kungsholmstorg i Stockholm.
NMR-demonstranter på Kungsholmstorg i Stockholm. Bild: Pontus Lundahl/TT

NMR terrorklassas av USA

USA terrorklassar Nordiska motståndsrörelsen och tre av dess ledare. Utrikesminister Tobias Billström: ”Vi och USA delar bilden av att detta är allvarliga hot.”

ANNONS
|

I ett pressmeddelande på fredagen gick det amerikanska utrikesdepartementet ut och terrorstämplade Nordiska motståndsrörelsen, samt tre av rörelsens ledare.

Orsaken till terrorstämpeln är att NMR anses utgöra ett hot mot USA:s säkerhet.

"USA är djupt oroad över det rasistiskt eller etniskt motiverade våldsbejakande extremisthotet över hela världen och är fast beslutna att motverka de transnationella komponenterna av våldsam vit makt", skriver utrikesdepartementet i pressmeddelandet.

Hot mot USA:s säkerhet

Enligt USA har NMR utfört eller försökt utföra "terrorhandlingar som hotar säkerheten för amerikanska medborgare eller USA:s nationella säkerhet, utrikespolitik eller ekonomi".

Tre av NMR:s ledare klassas därtill som SDGT (Specially Designated Global Terrorist) av amerikanska utrikesdepartementet. Det gäller NMR:s ledare Fredrik Vejdeland, samt Pär Öberg och Robert Eklund, som båda är med i organisationens högsta organ, det så kallade riksrådet.

ANNONS

I en kommentar skriver utrikesminister Tobias Billström att regeringen fick informationen om terrorlistningen från USA i förväg.

Sverige saknar system för terrorlistning

"Vi och USA delar bilden av att detta är allvarliga hot. Men till skillnad från USA har Sverige inget eget system med ’terrorlistning’. Däremot har EU en terroristlista som också gäller i Sverige. Där återfinns t ex PKK och andra grupper."

Beslutet från USA kommer att analyseras noggrant enligt Billström.

"Vi ska också ha en nära dialog om detta med våra egna myndigheter. Regeringen avser också att informera om de här frågorna på EU-nivå, där det redan pågår en diskussion om hur Europas länder bättre ska skydda sig mot olika extremister."

Nordiska motståndsrörelsen grundades i Sverige 1997 och verkar i dag även genom undergrupper i Norge, Danmark, Island och Finland.

LÄS MER:Forskaren: Högerextremistiskt våld har blivit vanligare

LÄS MER:NMR störde Strandhälls och Ygemans förstamajtal

LÄS MER:Dubbla demonstrationer – NMR mötte manifestation för artdöden på Avenyn

ANNONS