Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Nazistiska Nordiska motståndsrörelsen uppges ha stört väljare genom att fotografera och ropa slagord i anslutning till vallokaler runt om i landet. Arkivbild.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

NMR skrek slagord i vallokal

Nazistiska NMR uppges ha stört väljare genom att fotografera och ropa slagord i anslutning till vallokaler.

Dennis Barvsten har arbetat vid två olika vallokaler under valdagen, bland annat i S:t Jacobi gymnasium i Vällingby i nordvästra Stockholm.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

- Vi har haft flera incidenter. Nordiska motståndsrörelsen har aktivt, både i vallokalen och i anslutning, ropat slagord och försökt påverka väljare utanför vallokalerna, säger han.

Vid ett tillfälle gick en NMR-medlem in i vallokalen, enligt Dennis Barvsten.

- Han uppmanade väljare att rösta på Nordiska motståndsrörelsen för att försvara sitt land. Han var inne i vallokalen och kampanjade. Det dröjde innan valförrättarna gjorde något. Han fick stå där i tre-fyra minuter innan jag gick in och uppmärksammade dem.

"Han sade hotfulla saker"

En kvinna som delade ut valsedlar för ett annat parti såg samma sak.

- Han sade hotfulla saker och var inne i vallokalen. Han hade en väldigt stark röst. Man känner sig orolig, säger hon till TT.

NMR, som ställer upp i riksdagsvalet, skriver löpande på sin hemsida om hur de besökt olika vallokaler runt om i landet.

Organisationen har en stark närvaro i Ludvika och Boden, och där har det funnits en oro på förhand.

- Det har varit lugnt under dagen. NMR har varit på plats vid flera vallokaler men inget speciellt har hänt, säger Andreas Falk, kommunikatör vid Ludvika kommun, till TT.

"Jag ville ha lugn och ro"

En person berättar för Norrbottens-Kuriren att han blev fotograferad när han skulle rösta i Bodens stadshus.

- Jag ville ha lugn och ro i vallokalen eftersom jag var osäker på vad jag skulle välja och ville samla tankarna. Då märker jag att två män fotograferade mig när jag skulle välja valsedlar, säger personen till tidningen och fortsätter:

- Jag tyckte det kändes märkligt, så efteråt gick jag fram och pratade med dem. Då sa de att de var på politiskt uppdrag från NMR och att de var där för att hålla koll på sina valsedlar.

Kommunens säkerhetschef Tommy Lindvall känner till händelsen.

- Vi kan inte bekräfta att det är någon från NMR, därför gör vi inget åt det. Det är okej att filma och fotografera i vallokalen så länge du inte stör röstförfarandet, säger han till Norrbottens-Kuriren.