Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

NMR ska inte få hyra mark vid Almedalsveckan

Gotlands politiker ser över kriterierna för att få hyra mark under Almedalsveckan. Antidemokratiska och våldsbejakande organisationer som NMR ska stoppas.

Medan Region Gotland avgör vilka som får hyra mark avgör riksdagspartierna, som är huvudarrangörerna, vilka som får vara med i det officiella programmet. I våras skärptes reglerna för vilka som får delta i det officiella programmet. Nu gör politikerna i tekniska nämnden en översyn av kommunens regler för att få dem att bättre stämma överens.

Det innebär att Nordiska motståndsrörelsen (NMR) och andra extremistiska organisationer kan hindras från att hyra mark och ställa upp tält nästa år.

Kommunen har tittat på den definition som Nationella samordnaren mot extremistiska organisationer tagit fram, för att få fram enhetliga, objektiva riktlinjer för tjänstemännen att fatta beslut i från.

- Jag vet att NMR kommer att hamna inom den gruppen, säger Mia Stuhre.

Under den pågående Almedalsveckan har NMR ropat slagord under flera politikerevenemang. Två personer misstänks för brott.

- Vi har tittat jättemycket på det här och kommunallagen säger att alla ska bli lika behandlade, samtidigt som vi ser vilken påverkan NMR:s deltagande har, säger Mia Stuhre som hoppas på att NMR under resten av detta års evenemang håller sig till de spelregler som finns.