Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
NMR-anhängare åtalas för upplopp. Arkivbild.

NMR-anhängare åtalas för våldsamt upplopp

17 personer åtalas för våldsamt upplopp och hets mot folkgrupp i samband med bokmässan i Göteborg 2017. Alla misstänkta har kopplingar till den nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen (NMR), enligt åklagaren.

Brotten ska ha ägt rum den 30 september förra året i samband med en demonstration i närheten av Svenska mässan. En grupp personer med kopplingar till NMR stannade kvar efter demonstrationen och är nu misstänkta för brott, enligt Åklagarmyndigheten.

Åtal väcks på torsdag, efter en förundersökning som pågått i drygt ett år.

- Det är ett väldigt omfattande material som man har behövt gå igenom och analysera, säger kammaråklagare Jonas Martinsson.

Av de 17 personerna är åtta misstänkta för våldsamt upplopp och hets mot folkgrupp, en person är enbart misstänkt för våldsamt upplopp och ytterligare åtta personer är misstänkta för enbart hets mot folkgrupp.

I samband med demonstrationen i Göteborg greps 23 personer med anknytning till NMR misstänkta för våldsamt upplopp. Dessa släpptes kort därefter och förundersökningen mot dem lades ner den 15 december. De som nu åtalas är andra personer, som inte greps då.

- Ingen av de åtalade har varit frihetsberövade mer än att man långt senare blivit hämtade till förhör, säger Jonas Martinsson.

I maj dömdes en av ledarna inom NMR för ohörsamhet mot ordningsmakten i samband med demonstrationen den 30 september förra året. Ytterligare sex personer med kopplingar till NMR har sedan tidigare åtalats för samma brott.

Dessutom har elva personer bland motdemonstranterna dömts för bland annat våldsamt upplopp.