Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Nisrin hjälpte till vid förlossning på flygplan

25-åriga Nisrin Hajar Sabuncu skulle precis somna när stämningen ombord flygplanet förändrades. Kort därefter hjälpte hon till när en höggravid kvinna förlöste sitt barn – 45 minuter innan landning i Sverige. – Jag fick en chock när jag förstod att hon hade värkar, och personalen fick panik, säger Nisrin om den dramatiska flygningen.

Det var en och en halv timme in i flygningen som händelsen – som Aftonbladet var först att rapporterar om – inträffade. Planet var på väg från Istanbul till Arlanda på natten till lördagen, och Nisrin Hajar Sabuncu försökte sova när folk började prata högljutt nära henne, berättar hon.

– Det var en kvinna som var från Syrien och personalen som inte förstod varandra. Jag gick och frågade om jag kunde hjälpa till eftersom jag pratar arabiska. Då förstod jag inte att kvinnan var gravid, säger Nisrin.

Men kvinnan var gravid, och nu hade hon fått värkar, berättade hon för Nisrin. 

– Då fick jag en chock, säger Nisrin, som dock varit med under tre tidigare förlossningar som tolk.

– Hon berättade att det var fem minuter mellan värkarna, och personalen bad henne gå på toaletten för att se om vattnet hade gått. Det hade det, och det hade dessutom kommit lite blod. Personalen fick panik, och man beslutade sig för att nödlanda i Ukraina.

Men kvinnan, som inte ville landa i ett land där hon inte känner någon, lyckades övertala dem om att vänta.

– Hon sa att hon skulle klara det. Då var det en och en halv timme kvar, säger Nisrin.

Men 45 minuter innan landning gick det inte längre. På utbredda filtar längst fram i kabinen fick kvinnan hjälp att föda av Nisrin som tolk och en annan passagerare.

– En turkisk kvinna, som var utbildad undersköterska. Men hon jobbade inte som det och hade aldrig förlöst någon innan.

Barnet var ute på tre minuter, berättar Nisrin.

– En jätteliten söt pojke! Barnet mådde jättebra, och sedan satt jag och försökte lugna kvinnan, distrahera henne, tills vi landade och ambulanspersonal kunde klippa navelsträngen.

Hur reagerade resten av passagerarna under detta?

– Stämningen var först orolig när de hörde om kvinnan, men det lugnade sig ganska snabbt. Och när de förstod att barnet var ute då var alla glada och klappade i händerna. Även flygpersonalen var glada, och piloten kom ut och tog foton. Men stackars dem innan, en av dem skakade och en annan sa att den aldrig varit med om något liknande under 15 år i yrket.

När GP pratar med Nisrin sitter hon och väntar på att få skjuts till sjukhuset med en släkting till kvinnan. 

– De kan inte svenska, och var så glada att jag ville komma med. Men det är klart att jag vill se hur det gått.

Efter en så dramatisk flight, hur känner du för att flyga igen?

– Inga problem. Men inte gravid, säger Nisrin och skrattar. 

Johan Live, pressansvarig på Swedavia, bekräftar för Aftonbladet att ett barn föddes ombord på ett plan som landade på Arlanda vid halv ett tiden i natt.

– Jag har fått information om att ett flyg tillhörande flygbolaget Pegasus, som kom från Istanbul och landade på Arlanda halv ett, där det ska vara en kvinna som förlöst ett barn ombord, säger Johan Live till Aftonbladet. 

– Vi såg till att det fanns ambulans på plats när planet landande, mer än så vet jag faktiskt inte.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.