Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tre män sköts ihjäl vid ett internetkafé på Drottninggatan i Malmö den 18 juni. Ett stort antal personer blev vittnen till händelsen som inträffade vid 20-tiden. Arkivbild.

Nio döda i skottlossningar – sedan 18 juni

Årets första månader såg antalet skottlossningar ut att minska i Sverige. Men sommaren har blivit allt annat än lugn. Sedan trippelmordet i Malmö har det varit ytterligare fem dödsskjutningar – totalt nio personer, varav sex i Malmö, har mist sina liv.

Här har TT samlat de senaste veckornas fall där människor skjutits ihjäl eller skottskadats i Sverige.

18 juni: Sex män skottskadas i Malmö vid en skjutning på gatan utanför ett internetkafé strax efter klockan 20 på kvällen. Tre av männen, i åldrarna 19, 27 och 29, avlider av sina skador.

21 juni: En 24-årig man skjuts ihjäl i Lindängen, Malmö. Larmet kom strax efter 22-tiden på kvällen.

22 juni: Man skottskadas i ett bostadsområde i Kristianstad. Han förs till sjukhus av en privatbil.

23 juni: Man hittas skottskadad i Valsta centrum i Märsta, norr om Stockholm.

23 juni: En 19-årig man skjuts i ryggen i Malmö. Han räddas sannolikt på grund av att han bar skyddsväst.

25 juni: Man skottskadas i Halmstad. Hans skador beskrivs som lindriga.

25 juni: En man vårdas på sjukhus efter att ha skadats vid en skottlossning intill järnvägsstationen i Eskilstuna. Händelsen inträffade vid 17.30-tiden, när många människor vistades vid stationen.

30 juni: Fyra män skott- och knivskadas i samband med en skjutning i centrala Helsingborg vid 20-tiden på kvällen. Skottlossningen föregicks av ett stort bråk med uppemot 25 inblandade.

3 juli: En 24-årig man skjuts till döds och en 30-årig man skottskadas allvarligt vid en skottlossning i stadsdelen Nydala, Malmö. Skjutningen ägde rum under eftermiddagen.

3 juli: Två män dödas i en skottlossning i Vivalla centrum, Örebro. Larmet kom vid 22-tiden på kvällen och flera personer hörde eller såg händelsen.

4 juli: En man i 25-årsåldern skjuts ihjäl i Vänersborg. Mannen hittas död i ett bostadsområde i de centrala delarna av staden tidigt på onsdagsmorgonen.

10: juli: Två män skjuts i Rinkeby i norra Stockholm vid 23-tiden. Ett gripande av en misstänkt gärningsman görs i närområdet.

13 juli: En man i 50-årsåldern förs till sjukhus med lindriga skottskador i Emmaboda kommun. Han säger sig ha blivit skjuten under natten, men polisen larmas vid lunchtid.

16 juli: En man i 20-årsåldern skjuts ihjäl i Malmöstadsdelen Rosengård. Larmet kom vid 21.15-tiden och offret låg på en trottoar när polisen kom fram. Han avled på platsen.

17 juli: En man förs till sjukhus efter en skottlossning i Husby i nordvästra Stockholm. Mannen ska ha blivit skjuten i ett ben och det ska handla om flera gärningsmän, enligt polisen.

19 juli: En man i 25-årsåldern skottskadas i Norrköping. Mannens skador bedöms som allvarliga men inte livshotande.

19 juli: En man i 20-årsåldern vårdas för allvarliga skador efter att ha blivit skjuten. Mannen hittades skottskadad i en voltad bil vid en bensinmack i Rosengård i Malmö.

Tre frihetsberövade personer finns hittills i endast ett av fyra fall av sommarens dödsskjutningar i Malmö. Men polismästaren i Malmö, staden som drabbats värst i sommar, tycker att det går framåt i utredningarna.

- Alla ärenden pågår med stor kraft. Det finns åklagare i samtliga ärenden och vi ser att det så här långt finns goda framgångsprognoser. I och med att vi ser det lägger vi stor kraft att resurssätta dessa ärenden, säger polismästare Stefan Sintéus.

Malmöpolisens personal har därför förstärkts med poliser från resten av region Syd.

TT: Varför är du förhoppningsfull utan så många frihetsberövade?

- Det vill jag inte närmare gå in på, men det ser bra ut i de olika utredningarna. Vi står inte handfallna på något sätt, säger Stefan Sintéus,

Vid ett genombrott i någon utredning är förhoppningen att det kan leda till framgång i andra utredningar också. Material från övervakningskameror, uppsatta på strategiska platser, hjälper polisen i flera ärenden.

- Vi ser fram emot att i Malmö ytterligare utveckla och ännu mer organiserat jobba med kamerafrågan. Det är viktiga verktyg för oss, säger Stefan Sintéus.

Rättad: I en tidigare version av denna text förekom en felaktig uppgift om antalet dödsskjutningar efter trippelmordet i Malmö.