Nils Bildt ville bli riksdagsman för SD

ANNONS
|

Okände Nils Bildt, som tidigare i veckan syntes i tv-kanalen Fox News, ville engagera sig politiskt inom Sverigedemokraterna inför valet 2014, skriver Aftonbladet.

Enligt tidningen lobbade den tidigare partiledaren Mikael Jansson starkt för Nils Bildt. Han ska ha skickat ett mejl till Michael Rosenberg, ordförande i partiets valberedning den 27 september 2013:

”Jag har en en ny kandidat som jag gärna skulle se på plats 21–24 på riksdagslistan, eller högre.

Eftersom han bland annat driver ett säkerhetspolitiskt företag med 80 anställda verksamt i hela världen måste han få ett besked snart om han ska avveckla företaget och flytta hem från Tokyo”.

ANNONS

LÄS OCKSÅ:Okänd Bildt vittnar om Trumps påståenden

LÄS OCKSÅ:Därför använde Fox News "okänd Bildt" som expert

"Upplevde honom som en driven person"

Aftonbladet skriver att Nils Bildt tog kontakt med Mikael Jansson via en känd svensk säkerhetspolitisk expert. Jansson fick Nils Bildts cv och skickade därefter vidare det till partiledningen.

– Jag har inte kollat upp honom själv. Men jag upplevde honom som en driven person, som var väldigt duktig på sitt område, säger Mikael Jansson till tidningen i dag.

Enligt Nils Bildts cv ska han ha grundat säkerhetsföretaget CTSS Japan, som uppges ha "verksamhet över hela världen". I rollen som ordförande ska Bildt ha förhandlat i flera gisslanssituationer där japanska medborgare har varit inblandade.

Nils Bildt ska även ha grundat företaget Modus World. En sajt som inte längre är tillgänglig.

Dessutom ska det finnas flera ytterligare uppgifter som inte har gått att verifiera.

Nils Bildt ska, enligt Aftonbladets uppgifter, ha hållit ett föredrag för ett 20-tal medlemmar i den numera nedlagda föreningen Sverigedemokraternas försvars- och säkerhetspolitiska råd.

Enligt Mikael Jansson ansåg de vid tillfället att de hade kunnat ha nytta av hans kunskaper i riksdagen. Dock blev det aldrig så.

Aftonbladet har sökt Michael Rosenborg utan resultat under söndagskvällen.

Påstås vara släkt med Carl Bildt

Björn Söder, tidigare partisekreterare och Richard Jomshof, berättar att de inte har träffat Nils Bildt någon gång.

ANNONS

Förutom Bildts kontaktnät, akademiska meriter och kunskaper om säkerhetspolitik trodde Mikael Jansson att partiet skulle ha nytta av hans efternamn.

Nils Bildt ska ha berättat för Mikael Jansson att hans mamma var kusin med den förre utrikesministern Carl Bildt.

–Just det var känsligt, han sa att han skulle prata med Carl. Han ville inte ge sig in i politiken utan att prata med honom först.

Om Nils Bildt och Carl Bildt är släkt med varandra är dock fortfarande oklart.

Gästade som expert

Det var i torsdags som frågan gällande invandringen i Sverige debatterades i Fox-profilen Bill O'Reilleys program, där en man vid namn Nils Bildt bekräftade Donald Trumps bild av Sverige.

Nils Bildt presenterades som "svensk försvars- och nationell säkerhetsrådgivare" av Fox.

– Vi har ingen möjlighet att integrera de här personerna i det svenska samhället. De svenska politikerna har inte haft någon systematisk plan för att integrera den här mängden av immigranter som har kommit till Sverige till att bli produktiva medlemmar i det svenska samhället. Det är klart att det blir sociala problem, sa han bland annat i intervjun.

Utrikesdepartementet eller Försvarsmakten har dock uppgett att ingen av dem känner till någon Nils Bildt.

– Det här är ingen person som vi känner till, det jag kan säga är att han definitivt inte är talesperson för Försvarsmakten, berättade Jesper Tengroth, pressekreterare vid Försvarsmakten i fredags.

ANNONS

ANNONS