Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Nigeriabrev nu som SMS

Från handskrivna brev till elektronisk post. Bedragarna skyr inga medel i sina försök att tillskansa sig pengar. Nu har så kallade Nigera-brev även börjat florera via sms.
"Grattis, ditt mobilnummer har vunnit 170 000 euro". Marie Ekroth stängde först ned sms:et som skrivits på engelska. Jobbandes med it-support hade hon sedan tidigare hört talas om liknande bluffbrev via mejl.
- Men jag visste inte att de hade börjat skickas ut som sms. Jag har ingen aning om hur de har fått tag på mitt nummer, säger hon.

Någon dag senare hann nyfikenheten ikapp henne. Via nätet hittade Marie Ekroth information och varningar på engelska webbsajter om bedragarnas nya tillvägagångssätt. Hon skickade ett mejl till svarsadressen i sms:et, intresserad av vad som skulle hända.
- Jag fick tillbaks en pdf-fil där jag ombads fylla i hur jag ville få pengarna utbetalade. Jag kryssade i via check eftersom jag inte ville lämna ut mitt kontonummer.

Blanketten faxades tillbaka till GSM contacting people, som företaget kallar sig. Snart fick Marie Ekroth ett mejl från banken som skulle sköta utbetalningen av hennes "vinst". På grund av spanska skattebestämmelser behövdes en avgiftsinbetalning på 930,33 euro för att pengarna skulle kunna betalas ut.
- Då bad jag dem hoppa någonstans. Jag skrev att jag visste att allt handlade om bluff och båg. Sedan har de inte hört av sig något mer.

Marie Ekroth tycker det är viktigt att bluffarnas metoder uppmärksammas.
- Det är för jävligt att de försöker lura människor på detta sätt.

Vid kriminalunderrättelseroteln vid polisen i Västra Götaland känner personalen till fenomenet med Nigera-brev via sms. Vid denna enhet hos polisen sker granskning av alla möjliga anmälningar dagligen.
- Försöken via mejl är fortfarande betydligt fler, säger Ingrid Adeltun vid polisens informationsenhet i Västra Götaland.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.