Nervös väntan på S-valvakan

Socialdemokraterna ser ut att öka – för första gången på åtta år.
Samtidigt är läget mellan blocken så jämnt att statsminister Magdalena Andersson (S) trots det kan tvingas lämna Rosenbad.
– Det är så jämnt så vi får se, sa Andersson när hon anlände till S-valvakan.

ANNONS
|

Vid midnatt när drygt 5600 av 6500 distrikt hade räknats hade Socialdemokraterna klättrat till 30,5 procent, en ökning med ett par procentenheter sedan förra valet 2018.

Samtidigt visade mandatfördelningen en fördel för högersidan. Vilket kan innebära att statsminister Magdalena Andersson (S) får se sig besegrad, trots den första valframgången sedan 2014.

Mycket talar dock för att det inte kommer att finnas något klart valresultat förrän på onsdag.

Från hopp till oro

När Magdalena Andersson anlände till Socialdemokraternas valvaka i centrala Stockholm, vid 19-tiden på söndagskvällen, hälsades hon som en rockstjärna.

På plats fanns ett stort uppbåd av ungdomsförbundare från SSU, som med ”Magda-skyltar” i händerna skanderande ”Vi älskar Magda och Magda älskar oss”.

ANNONS

Andersson tackade SSU för det viktiga jobb de gjort för partiet i valrörelsen och poängterade för media att det också är viktigt för demokratin att unga engagerar sig.

Hon ville inte spekulera kring vilket resultat hennes parti skulle landa på, eftersom många väljare då fortfarande köade för att få lägga sin röst allt pekade mot att det skulle bli en riktig valrysare.

Därefter stängde hon in sig i ett rum med resten av partiledningen och hade vid 23.30-tiden på kvällen fortfarande inte kommit ut.

Kort efter att Andersson anlände till valvakan publicerade TV4 sin valdagsundersökning där S noterades för 29,7 procent, vilket pekade på en liten uppgång från valet 2018 då man fick 28,3 procent. I SVT:s vallokalsundersökning, Valu, som kom en stund senare var trenden densamma. Där noterades S för – 29,3 procent, en uppgång med en procentenhet sedan förra valet.

Utrikesminister Ann Linde pustade ut efter att de båda mätningarna hade offentliggjorts.

–Känslan är lättnad och glädje, även om jag vet att detta inte är slutresultatet. Men det är en bra indikation för oss. Vi har kämpat ända in i slutet. Jag själv knackade dörr till halv sex i kväll, säger hon.

Lättnaden handlade om att de rödgröna såg ut att bli den största, vilket skulle innebära att SD inte får någon del av regeringsmakten.

ANNONS

– Jag tycker det är väldigt, väldigt allvarligt att Moderaterna har förminskat vad SD faktiskt står för.

”Bra känsla”

Bland partifolket på valvakan rådde en försiktig optimism men man vågade inte slå fast att det faktiskt skulle bli en valframgång.

– Jag har en bra känsla i magen, sa en partifunktionär efter beskedet.

Partisekreteraren Tobias Baudin som ansvarat för S-kampanjen ville avvakta det slutliga valresultatet innan han kommenterar några siffror.

– Vi ser det här som två mätningar bara, men jag är stolt, det kan jag säga. Jag vet att vi har gjort en bra valrörelse, vi har knackat fler dörrar än någonsin. Vanliga människor som arbetat hårt för att man vill att Magdalena Andersson ska bli statsminister, säger han.

– Vi har gjort historiens bästa valrörelse. Vi vet att Magdalena Andersson är en bättre statsminister än Ulf Kristersson. Hon är bra på att leda landet.

Några timmar senare vände dock stämningen från glädje till oro, när de räknade distrikten började peka på en fördel för högersidan. Många var nervösa.

Ex-ministern Leif Pagrotsky (S) kallade det hela för en nagelbitare.

– En riktig rysare, säger han till SVT.

Missa inte det senaste om valet 2022

Nu kan du få alla politiknyheter, reportage och analyser som en notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Val 2022. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS