Förvaltningsrätten säger nej till en Muminpark i Karlstad. Bilden är tagen på Muminvärlden i Nådendal utanför Åbo. Arkivbild.
Förvaltningsrätten säger nej till en Muminpark i Karlstad. Bilden är tagen på Muminvärlden i Nådendal utanför Åbo. Arkivbild. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Nej till omstridd Muminpark i Karlstad

Förvaltningsrätten säger nej till de omstridda planerna på att bygga en Muminpark på Skutberget i Karlstad.

ANNONS

I december 2019 sade kommunfullmäktige ja till ett avtal mellan kommunen och ett finländskt företag om att bygga en temapark.

Men många var kritiska till planerna och fullmäktiges beslut togs efter en flera timmar lång debatt. Beslutet överklagades och nu har förvaltningsrätten kommit med sitt utslag.

"En Muminpark i Karlstad kan visserligen vara av ett allmänt intresse för kommunen, men kostnaderna för temaparken kan inte betraktas som proportionerliga i förhållande till den förväntande nyttan av parken", säger rättens ordförande Johan Montelius i ett pressmeddelande.

"Företaget har i och med avtalet dessutom fått en ekonomisk fördel som det inte skulle ha fått under normala marknadsmässiga förhållanden och därigenom ett individuellt inriktat stöd som inte är tillåtet", säger han vidare.

ANNONS

Företaget som vill öppna parken driver redan Muminvärlden i finländska Nådendal.

Förvaltningsrätten var inte enig utan en nämndeman var skiljaktig. Rättens beslut kan överklagas.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS