Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Nej till kvinnan med väskan

Växjös kultur- och fritidsnämnd säger nej till en staty med damen som slår väskan i huvudet på en nazist. Beslutet grundar sig bland annat på respekt för den avlidna kvinnans anhöriga.
-Man kan inte plocka ut en enskild händelse ur ett fotografi. Dessutom så har en nära anhörig hört av sig och motsätter sig en staty av sin släkting. Det måste vi ha respekt för, säger kultur- och fritidsnämndens ordförande Eva Johansson (C).

En smärre folkstorm

Under en demonstration i Växjö år 1985 tar kvinnan sin handväska och svingar mot en nazist. Anhöriga till henne ska ha suttit fängslade i Auschwitz, och ögonblicket vid torget fångas av fotograf Hans Runesson. Det är en bild gjort ett starkt intryck på många. Konstnär Susanna Arwin föreslog en staty.

Men redan Växjös kultur- och fritidsnämnds arbetsutskott sade nej med hänvisning till att statyn signalerar våld. Ett besked som orsakat en smärre folkstorm till stöd för statyns symbolvärde.

"En riktig krutgumma"

Men mediebilden av en tuff krutgumma är inte helt korrekt, anser konstnären och prästen Kent Wisti. Han lyfter fram det faktum att kvinnan var 38 år fyllda - inte direkt en tantålder - när bilden togs och att hon levde med svår ångest och fått psykiatrisk vård under lång tid. I ett inlägg på SR:s Medieormen påstår han att hon inte gillade uppmärksamheten efter att ha lyft väskan på torget i Växjö.

-Hon har politiserats på ett sätt som nog aldrig var hennes avsikt, men det är ju ren spekulation från min sida, säger Wisti.

Filmvetaren Charlotte Wiberg har också gett sig in i debatten och påpekar att ingen vet hur väskkvinnan ställt sig till en staty om hon överlevt sin depression. Wiberg anser att hennes ångest och lidande tvärtom skulle kunna användas till att göra henne till en kämpe - "en riktig krutgumma kanske till och med", skriver hon i en replik.