Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Samma upplägg som tidigare för yrkeselever. Riksdagen säger nej till utökade möjligheter att läsa in högskolebehörighet. Arkivbild.

Nej till ändrade scheman för yrkeselever

Det blir inte mer svenska och engelska på schemat för alla yrkeselever på gymnasieskolan. Riksdagen har sagt nej till regeringens förslag. Vill yrkeseleverna ha högskolebehörighet får de även i fortsättningen själva välja till de aktuella kurserna.

Med gymnasiereformen 2011 blev det inte längre obligatoriskt för yrkeseleverna att läsa de kurser som krävs för att få plugga på högskola. Regeringen har föreslagit att möjligheten till högskolebehörigheten ska stärkas, genom att lägga in de aktuella kurserna i svenska och engelska på schemat – men med möjlighet att välja bort dem.

Men regeringen fick som väntat inte igenom sitt förslag. Alliansen och SD har tidigare gjort klart att de skulle säga nej.

Gymnasieminister Anna Ekström (S) underströk i dagens debatt i kammaren att det finns en bred uppslutning från industrin, fack och andra intresseorganisationer för utökade möjligheter till högskolebehörighet.

- Sällan har en proposition haft ett så bergfast stöd, sade hon.

Men Alliansen hävdar att förslaget kan leda till fler avhopp.

- Före gymnasiereformen 2011 var avhoppen från yrkesprogrammen väldigt stora. Eleverna hänvisade till för många teoretiska ämnen som orsak till att de inte stannade kvar, sade Erik Bengtzboe (M).

Riksdagen sade också som väntat nej till att låta alla gymnasieelever läsa ett estetiskt ämne på 50 gymnasiepoäng och banta gymnasiearbetet med lika många poäng.