Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Hela världen rapporterade om att statsepidemiologen Anders Tegnell ångrade den svenska strategin. Inte riktigt sant, säger Anders Tegnell själv. Bild: Anders Wiklund/TT
Hela världen rapporterade om att statsepidemiologen Anders Tegnell ångrade den svenska strategin. Inte riktigt sant, säger Anders Tegnell själv. Bild: Anders Wiklund/TT

Nej, Anders Tegnell har inte svängt om strategin

Onsdagens stora nyhet var att Anders Tegnell är självkritisk och att han tänkt om vad gäller den svenska strategin mot coronaviruset. Nyheten fick spridning över hela världen, men problemet var att statsepidemiologen själv inte tyckte att rapporteringen stämde med det han ville ha sagt.
– Onödigt att vi ska behöva spendera en massa energi på en sådan sak, säger han.

Tidigt på morgonen publicerade Sverige radio ett nyhetsinslag som snabbt fick enorm spridning. New York Times, Guardian, Die Welt, al-Jazira – ja, i stort sett alla rapporterade om att Anders Tegnell tänkt om.

Die Welt satte rubriken att Anders Tegnell var självkritisk. The Guardian slog fast att statsepidemiologen tycker att Sverige borde gjort mer.

På den dagliga presskonferensen på Folkhälsomyndigheten var det plötsligt nästan lika många journalister som i inledningen av pandemin. Alla ville veta mer om vilka felsteg som begåtts och hur landet nu skulle göra istället.

Nya uppgifter

Men alldeles innan presskonferensen var igång kom helt andra uppgifter från DN och via nyhetsbyrån TT: nej, Tegnell var inte mer självkritisk än tidigare. Visst, man kanske inte hade gjort exakt allt likadant om man visste det man vet i dag – men i huvudsak tyckte han fortfarande att strategin var den rätta.

Efter den sedvanliga genomgången av antal sjuka och avlidna kom han fram till det som gjorde att salen återigen var fylld av journalister.

– Det har spridits en nyhet om att jag och vi på myndigheten anser att den strategi vi har för att arbeta med corona har varit felaktig och skulle ändras på något drastiskt sätt. Så är det inte alls, sa han.

Massor av följdfrågor. Nya svar: man måste alltid fundera på vad man gjort rätt och mindre rätt och vi har anpassat strategin kontinuerligt hela tiden. Nej, det finns egentligen inget som talar för att det skulle gått bättre om vi gjort mer. Visst hade det varit bra om vi haft bättre förberedelser på våra äldreboenden och fått igång testkapaciteten snabbare. Kanske kunde gymnasieskolorna varit öppna. Nej, ingen vet vilka åtgärder som fungerat bäst.

Känner sig som en slagpåse

En reporter på Financial Times liknade Sverige vid en slagpåse.

– Jag känner mig personligen som en slagpåse ibland. Men det är okej. Jag kan leva med det, svarade Anders Tegnell.

Kvart över tre – efter mer än en timme med presskonferens och personliga intervjuer – fick GP en liten stund med Anders Tegnell. Två och en halv minut, innan presschefen tyckte att det var dags att bryta.

Vad var det som gick snett i den där intervjun?

– Ja, det får du väl egentligen fråga journalisten som satte ihop alltihop om. Jag tycker att jag var väldigt tydlig med att det inte handlar om en omsvängning av den svenska strategin utan att det handlade om att vi alltid självkritiskt måste anpassa de åtgärder vi håller på med.

"Konstigt och tråkigt"

Så vad var det du ville du ha sagt?

– Nej, precis det jag säger att det är jätteviktigt att man – speciellt när det handlar om osäkra, nya fenomen – kontinuerligt kritiskt granskar det man gör och ser om det finns förbättringsmöjligheter.

Hur ser du på att det blivit en stor internationell nyhet?

– Konstigt och lite tråkigt. Det är onödigt att vi ska behöva spendera en massa energi på en sådan sak som inte för frågan framåt på något som helst sätt.

Bilden av den svenska strategin i andra länder före detta, hur har du uppfattat att den är?

– Väldigt blandad. Jag tycker att många av de stora internationella medierna har varit väldigt duktiga på att analysera den och gett en väldigt bra bild av vad vi försöker åstadkomma i Sverige.

LÄS MER: Här är det senaste om coronaviruset

LÄS MER: Stadsdel för stadsdel: Så har coronaviruset spridit sig i Göteborg

LÄS MER: Rapport: Nattsvart för Göteborgs turistnäring

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.