Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Negativa gestaltningar av invandring var vanligare än positiva gestaltningar i nyhetsrapporteringen under åren 2010–2015, visar en ny studie. Arkivbild.

Negativ rapportering om invandring vanligast

Negativa gestaltningar av invandring var vanligare än positiva gestaltningar i nyhetsrapporteringen under åren 2010–2015. Det visar den nya forskningsrapporten "Invandring i medierna – hur rapporterade svenska tidningar åren 2010–2015?".

I rapporten undersöker författarna i vilken utsträckning olika positiva och negativa gestaltningar av invandring förekommer i nyhetsrapporteringen.

Studien visar bland annat att den vanligaste gestaltningen är att invandring bidrar till att försvaga den sociala sammanhållningen. Näst vanligast är gestaltningarna att invandring bidrar till kriminaliteten och till att försvaga Sverige ekonomiskt.

Större nyhetsvärde

Den positiva gestaltningen att invandring bidrar till kompetensförsörjning på arbetsmarknaden kommer först på fjärde plats.

I en debattartikel i DN Kultur skriver en av rapportens författare, Jesper Strömbäck, professor i journalistik och politisk kommunikation på JMG vid Göteborgs universitet, att det faktum att negativa nyheter har ett större nyhetsvärde än positiva nyheter inte är unikt för nyhetsjournalistiken om invandring.

Inte rättvisande bild

Resultaten av studien visar också att nyhetsrapporteringen präglas av ett "oproportionerligt stort fokus på flyktinginvandringen" – samtidigt som rapporteringen om andra former av invandring är sparsam, skriver Strömbäck. Detta menar han gör att nyhetsrapporteringen inte ger en rättvisande bild av invandringen.

Rapporten bygger på en kvantitativ innehållsanalys av 968 nyhetsartiklar publicerade i Aftonbladet, Dagens Nyheter, Expressen och Svenska Dagbladet mellan den 1 januari 2010 och den 30 juni 2015. Den ges i dag ut av Delegationen för migrationsstudier (Delmi).