Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Nazistiska rörelser mer aktiva

Nazistiska organisationer har ökat sina aktiviteter inför valåret, visar stiftelsen Expos årsrapport.

Under 2012 skedde 1 824 aktiviteter i olika nazistiska organisationer, enligt Expo. Under 2013 handlade det om 2 333 aktiviteter, en ökning med 28 procent. Uppgifterna kommer framför allt från organisationerna själva.

-Aktiviteterna från nazisterna har ökat så kraftigt under det här året, vi ser ökad propagandaspridning, ett ökat antal manifestationer och fler sätt att föra ut sitt budskap, säger Anna-Sofia Quensel, utredare på Expo, till Ekot i Sveriges Radio.

I första hand handlar det om att propagandaspridningen ökat markant, till exempel genom flygbladsutdelning, klistermärkning, affischer och liknande.

För fem år sedan fanns ett 40-tal olika nazistiska organisationer, i dag finns bara ett fåtal. Främst är det Svenskarnas parti och Svenska motståndsrörelsen som växer. Ökningen syns lite varstans.

-Den är väldigt spridd, det är ändå i de små kommunerna som aktiviteterna är hög. Man ser kanske inte så mycket av aktiviteterna inne i Stockholm. Man ska inte stirra sig blind på storstadslänen, man får se på småkommunerna, säger Anna-Sofia Quensel till Ekot.

Svenskarnas parti ställer upp i ett 30-tal kommuner i valet. Enligt Anna-Sofia Quensel är Sverigedemokraternas intåg i riksdagen en orsak till ökningen.

-Vi såg ingen direkt aktivitetsökning 2010, men en stor aktivitetsökning 2013, och nu en enorm. Det bygger på att det här budskapet nu är enklare att föra ut. Och det kommer alltså i kölvattnet av SD. Och i detta kommer Svenska motståndsrörelsen efter.

Demokratiminister Birgitta Ohlsson (FP) säger till TT att hon tar rapporten på största allvar. Problemet med de nazistiska grupperna är enligt Ohlsson att de är del av en våldsbejakande extremistisk rörelse som inte accepterar demokratins spelregler.

-Vi måste vara tydliga med att våld eller hot som medel för att uppnå politiska mål inte accepteras i en demokrati.