Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bild: Arkivbild/TT

Nazistisk propaganda sprids inför demonstration

Den 12 november hålls en nazistisk demonstration arrangerad av Nordiska motståndsrörelsen i Stockholm. Inför demonstrationen sprider nu organisationen nazistisk propaganda om våldtäkter - som helt saknar vetenskaplig grund.

En nazistisk demonstration hölls senast inför valet 2014  i Stockholm. Då var det Svenskarnas parti som arrangerade demonstrationen, som kort efter valet upplöstes.

Den 12 november hålls en ny nazistisk demonstration i Stockholm, som DN var först att rapportera om. Då är det Nordiska motståndsrörelsen (NMR) som arrangerar demonstrationen ”Stoppa främlingsinvasionen”. NMR gick tidigare under namnet Svenska motståndsrörelsen (SMR).

Flygblad med nazistisk propaganda

Inför demonstrationen i Stockholm har NMR delat ut flygblad på gator och torg, där man bland annat påstår att 25 procent av kvinnorna i Sverige kommer att våldtas under sin livstid. På sin hemsida påstår man också att nationen håller på att utplånas ”genom folkutbyte”. 

"Finns inga vetenskapliga studier som stöder detta"

Men enligt Brottsförebyggande rådet (BRÅ), som för statistik över brott, förs det ingen sådan våldtäktsstatistik överhuvudtaget. 

– Absolut inte. Det finns personer som försöker räkna ut sådana siffror genom att räkna ihop årsvisa summor och summera på 50 år eller något sådant. Det finns flera olika sådana felkällor. Sådana beräkningar kan inte göras, säger Stina Holmberg, forsknings- och utredningsråd vid Brottsförebyggande rådet.

Så det finns ingen vetenskaplig grund för det påståendet?

– Nej, absolut inte. 

Enligt Nordiska motståndsrörelsen är påståendet om våldtäkter baserat på statistik.

– Det är baserat på antalet anmälda våldtäkter, och sedan slår man ut det på befolkningen under den tiden. Grundstatistiken är från Brå, säger Pär Öberg, presstalesman för Nordiska motståndsrörelsen. 

När Pär Öberg konfronteras med att Brå överhuvudtaget inte för någon liknande statistik, slår han ifrån sig det och menar att de inte för någon riktig statistik.

– Det finns olika uppgifter om de här sakerna, så är det ju. De vill inte ha riktig statistik.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.