1/9

Nazisterna kommer - grannarna flyr Almedalen

På fredagen kommer nazistiska Nordiska motståndsrörelsen till Almedalen. Där skulle de ha blivit grannar med föreningen JAG, vars medlemmar har stora funktionsnedsättningar. Så blir det inte. - Vi packar ihop och åker hem, säger verksamhetschefen Cecilia Blanck.

Beslutet att låta nazisterna delta under Almedalsveckan har kritiserats från många håll och arrangören Region Gotland, som först sa ja, ändrade sig senare och bad polisen se över tillståndet. Polisen menar att de inget kan göra, med hänvisning till rådande lagstiftning.

Det får till följd att den ideella föreningen JAG, som jobbar för och består av personer med stora funktionsnedsättningar, åker hem.
- Dels känns det outhärdligt att prata om värderingar och människosyn några meter ifrån ett nazistiskt parti, dels är många av våra medlemmar i en utsatt situation. Många sitter i rullstol och kan inte resa sig och springa härifrån om något skulle inträffa – de känner sig otrygga, säger Cecilia Blanck.
- Vi packar ihop och åker hem.

Hon är god man åt sin bror Magnus Andén som är ordförande i föreningen och har flera stora funktionsnedsättningar. Han var i Almedalen tidigare i veckan, men har lämnat.

Nazisterna mördade funktionsnedsatta barn

Beslutet att åka hem togs redan i våras - även om det var motvilligt. JAG försökte få en ny plats av arrangören, men förgäves.
- Vi hade gärna varit kvar. Det är flera partier och dagar kvar där vi hade kunna fortsätta göra vårt arbete, så det är jättetråkigt. Men vi fixar inte att vara kvar, det går inte, säger Blanck.

De kommer dock inte lämna sitt tält tomt. Innan de åker sätter de upp en utställning kring nazismens brott mot funktionsnedsatta i Nazityskland.
- Vi vill ändå göra ett statement. Det handlar om att allmänheten behöver få en känsla för att om man börjar tulla på mänskliga rättigheter för någon grupp i samhället, då är man på ett sluttande plan, säger Blanck.
- Utställningen handlar om det organiserade mördande som nazisterna utsatte personer med funktionsnedsättning för, vilket kanske inte alla vet om. Det är väl den minst kända delen av förintelsen, men det var så det började – med barn med funktionsnedsättningar.

Utställningen är framtagen av Forum för levande historia. Innan JAG lämnar Visby håller de också en presskonferens där bland andra Lars Ohly, tidigare ledare för Vänsterparitet och här på uppdrag av Funktionsrätt Sverige, protesterar mot Nordiska motståndsrörelsens närvaro.
- Det är så otroligt upprörande att de överhuvudtaget fått tillåtelse att vara här. Almedalen är en av det mest demokratiska samtalsplatserna vi har, men man måste dra gränsen för de som inte respekterar någon mänsklig rättighet överhuvudtaget och som faktiskt vill utrota människor, säger han till GP.
- Vi måste också påminna om att det faktiskt kan hända igen. 

Inte ensamma om att ställa in

Cecilia Blanck tycker inte att det är rätt att föreningens medlemmar ska behöva känna sig manade att åka hem.
- Många har ju protesterat mot beslutet att låta en nazistisk organisation delta och vi är eniga i den kritiken. Jag tycker att det är fel.

Beslutet har också fått andra aktörer att vidta liknande åtgärder. Bland annat har RFSL, Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners och queeras rättigheter, ställt in majoriteten av sina tänkta evenemang under Almedalsveckan av rädsla för att inte kunna garantera säkerheten.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.