Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

1/2

Nazister skapar nytt tumult i Almedalen

Nazistiska NMR ska ha uppträtt hotfullt utanför Vänskapsförbundet Sverige-Israels tält i Almedalen. En kvinna ska ha dragits ner på marken och polisen har ingripit.

Aftonbladet rapporterade först om att Nazistiska Nordiska Motståndsrörelsen (NMR) åter har varit inblandad i oroligheter i Almedalen. Strax efter klockan ett på torsdagseftermiddagen ska de ha samlats utanför Vänskapsförbundet Sverige-Israels tält och försökt rulla ut en stor banderoll.

När en kvinna reagerade mot nazisterna uppstod tumult och kvinnan drogs ned på marken. GP har pratat med medlemmar i den aktuella föreningen, som var på plats när händelserna ska ha inträffat. De vill förbli anonyma på grund av hotbilden.

– Jag kände på mig att något skulle hända, jag har haft den känslan, att det förföljt mig hela dagen. Plötsligt smällde det till och jag såg min kollega dras till marken.

En av de personer GP pratat med berättar om hur nazisterna måttade ett slag mot henom. Personen fick en smäll på axeln.

– Sedan ser jag hur de drar min kollega längs marken. Flera människor omkring oss började ropa på polis.

Föreningsmedlemmarna berättar att de bett om polisskydd från första dagen, men inte fått något gehör.

– Nu måste vi få polisskydd, säger en av medlemmarna.

LÄS MER: "Annie Lööf har helt rätt – det är allvar nu"

Polisen: "Gör riskanalyser"

Polisen ska ha fört bort nazisterna. När GP pratar med Carina Skagerlind som är polisens presstalesperson i Almedalen känner hon inte till om någon är gripen.

– Vi kan ha tagit någon på plats och pratat med i någon typ av förhör. Det jag vet är att vi är på plats och håller på att utreda. Vad för typ av brottsrubricering det handlar om vet jag inte, säger hon.

Hur jobbar ni överlag med NMR i Almedalen?

– Om jag berättade i tidningen hur vi jobbar mot olika grupper skulle det vara kontraproduktivt. Men i allmänhet kan jag säga att vi har en väl tilltagen polisresurs. Varje dag går vi noga igenom vilka sammankomster som planeras och var vi behöver poliser av olika sort.

– Vi gör riskanalyser och bedömer varje dag och försöker så gott som möjligt vara på rätt ställe. Men vi kommer inte att lyckas till hundra procent, även om det är vår absoluta ambition, säger Carina Skagerlind.

Skagerlind kan inte kommentera uppgifterna om att Vänskapsföreningen Sverige-Israel specifikt ska ha bett om – men inte fått – polisskydd under veckan.

– Det är såklart mycket oro just nu. Vi gör en bedömning varje dag om var vi behövs bäst och var det kan uppstå situationer, säger hon.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.