Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Nazister får plats i Almedalen

Öppet nazistiska Nordiska motståndsrörelsen, NMR, kommer att finnas på plats under Almedalsveckan. Det är inte heller uteslutet att de skulle kunna få delta i det officiella programmet, enligt evenemangets ordförande.

För första gången har NMR ansökt om en plats sedan partiet registrerades för att kandidera till riksdagen.

- Vi har ganska nyligen bildat en parlamentarisk gren i form av ett parti och vi kommer att ställa upp i valet, säger Pär Öberg från NMR som står som ansvarig på NMR:s tillståndsansökan om platsmark och tillstånd att hålla tal på Almedalsveckan, till Hela Gotland.

Projektledare Mia Stuhre, som behandlar NMR:s ansökning att hyra markplats, säger att det är viktigt att vara neutral i sin bedömning.

- Jag ställer mig inte bakom partiet på något vis. Men vi har en grundlag och det här är ett registrerat parti. Jag kan inte säga nej för att deras åsikter skiljer sig.

Hon säger att så länge partiet inte kommer med nazistiska uttalanden eller annan form av hets mot folkgrupp, har de sin demokratiska rätt att nyttja offentlig mark och prata inför folk.

- Om de missköter sig får polisen agera. Vi ställer oss bakom polisen beslut oavsett.

Inte formellt godkänts

Ansökan om markplats har inte formellt godkänts än men kommer enligt Anders Rådbjer, polisens kontaktperson för frågor kring ordningslagen och tillstånd under Almedalsveckan, att bli det.

- Vi har en grundlag som gäller alla och polisen ska skydda dem så att de kan genomföra detta. Sen får polisen göra en bedömning av vilka resurser som krävs, säger han till Hela Gotland.

Mia Stuhre påpekar också att det finns en skillnad mellan att NMR får tillstånd att hyra mark och att de deltar i det officiella programmet.

- De har ansökt om en plats för att möta folk, dela ut flygblad och hålla tal. Om de senare ansöker om att vara med i det officiella programmet, då är det upp till de övriga åtta riksdagspartiernas lokala ombud att godkänna processen.

- Säger de nej, då rättar jag mig efter det.

Oklart besked

NMR har inte ansökt om att delta i det officiella programmet. Men det är oklart om huvudarrangörerna skulle säga ja eller nej till en sådan ansökan.

- Det kan jag inte svara på i dag. Det får vi ta upp när partiernas ombud samlas för ett möte den 4 maj, säger Leif Dahlby (S), ordförande för Almedalsveckan 2017.

TT: Finns det inget att diskutera innan dess?

- Jo, det finns en diskussion om det här redan nu. Men vi har fram till maj att se över regelverket och sedan ta ställning till frågan.