Nattsvart för Liberalerna – Löfven lastas inte för julshoppingen

Väljarna verkar inte ha lastat statsminister Stefan Löfven för hans julshoppning. Samtidigt ser det mörkare ut än någonsin för Nyamko Sabuni i spåren av den interna strid som rasar inför öppen ridå, enligt GP/Sifos januarimätning.
– Liberalernas kris är permanent, säger statsvetaren Jonas Hinnfors.

ANNONS
|

Nytt år innebär också nya tag inom politiken. Men trots infekterade strider och anmärkningsvärda händelser visar GP/Sifos väljarbarometer att läget är nästan helt oförändrat sedan december.

Statsminister Stefan Löfvens och justitieminister Morgan Johansson julshopping, liksom finansminister Magdalena Anderssons resa till Sälen, tycks inte ha påverkat S nämnvärt, trots omfattande medierapportering och debatt kring lämpligheten.

– Här ser man absolut ingenting, trots att det genast dök upp kommentarer om Löfvens galleriabesök. Där har även andra partiers ledamöter gjort liknande saker, exempelvis resor, och då kanske det jämnar ut sig säger Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

ANNONS

LÄS MER:Eliasson hade inget val – men frågan är om hans avhopp räcker

Jonas Hinnfors professor i statsvetenskap vid Statsvetenskapliga institutionen Göteborgs Universitet.
Jonas Hinnfors professor i statsvetenskap vid Statsvetenskapliga institutionen Göteborgs Universitet. Bild: Thomas Johansson

Samtidigt går det att säga att M ganska tydligt har befäst positionen som det andra största partiet, med omkring 22,4 procent.

M har sedan en lång tid tillbaka ett ganska bekvämt avstånd till SD på 18,6 procent.

– Moderaterna äter sig sakta men säkert tillbaka till någonting som är tydligt över valresultatet. Nu är förändringen från december (21,7 procent) visserligen inom felmarginalen, men ser man tillbaka på novembersiffran ser man en viss rörelse, säger Jonas Hinnfors.

4:04 Ovanstående är den rörliga sedan valet och här kommer siffrorna för januari: 4:04

SD har stannat av

M har alltså tydligt etablerat sig som ett större parti än SD, jämfört med en tid tillbaka då det såg ut som att Jimmie Åkesson var på väg att ta över rollen som oppositionsledare.

– Det var länge sedan vi såg en mätning som talade om något slags sverigedemokratiskt segertåg. Det har inte varit så mycket om deras egen paradfråga migration och SD har svårt att mobilisera sig i andra frågor. Just nu är man parkerade strax under 20 procent, säger Jonas Hinnfors.

LÄS MER:Fem tunga liberaler om Nyamko Sabunis hot om att lämna januariavtalet

LÄS MER:Strid om regeringsfrågan när Liberalerna möts

L:s kris har inte förvärrats, men läget har heller inte ljusnat. Nyamko Sabunis hot om att lämna januariavtalet förra helgen ser varken ut att ha gynnat eller missgynnat partiet.

Krisen kvarstår och det finns fog för stark oro inom partiet, menar Hinnfors.

ANNONS

– Liberalernas kris är ganska så permanent på väljararenan. Och på den interna arenan märks det tydligt att man är djupt oense, har olika ideologisk grund och uppfattningar men också att det orsakas av att läget i väljarkåren är så prekärt, säger han.

Att partier har det kämpigt i opinionen efter ett partiledarskifte är inget ovanligt. Det har tidigare hänt både KD-ledaren Ebba Busch och C-ledaren Annie Lööf.

Men enligt Hinnfors sticker L ändå ut.

– Man är verkligen parkerade i ett krisläge på ett sätt som inte ens KD var i när de låg under fyra procent, säger han.

KD:s succé försvann

Samtidigt finns det möjligtvis varningssignaler för KD också. Partiet är visserligen långt ifrån en kris, men partiet ligger inte på samma succésiffror som efter valet 2018.

– Nu står man där på siffran fyra komma något. Det är en varningssignal för KD. Man har inte tappat mycket men man kan heller inte leva vidare på det goda valresultatet, säger Jonas Hinnfors.

GP/Sifos mätning visar ett stabilt övertag för det som kan betraktas som regeringsunderlaget, det vill säga januaripartierna och V.

Men det finns mycket som är oklart inför ett eventuellt val. Exempelvis stödet från Vänsterpartiet, som inte ingår budgetsamarbetet, eller om Liberalerna fortsatt kommer göra upp med regeringen.

ANNONS

– Mycket hänger på Liberalerna som hela tiden kommer tillbaka till det här såret, som det ju uppenbarligen var när man gjorde upp med regeringen. Men det förefaller också som att det skulle vara sårigt att lämna. Det är en kris och väljarna ser det här, säger Jonas Hinnfors.

– Det finns rimligtvis ett stort antal företrädare som inte kommer att ställa upp bakom beslutet om man lämnar januariavtalet som det ser ut i dag.

LÄS MER:L-ledaren beredd gå till nyval

Så gjordes GP/Sifos januarimätning:

Fråga: "Vilket parti skulle du rösta på i riksdagsvalet om det var val i dag?"

Väljarbarometern bygger på 6 497 intervjuer, gjorda 11 januari – 21 januari 2021, genom slumpmässigt urval ur befolkningsregistret.

50 procent är telefonintervjuer och 50 procent är webbpanelintervjuer. Webbpanelen består av 100 000 slumpmässigt rekryterade personer som successivt byts ut.

13 procent uppger inget parti.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS