Nattlig tvätt ska ge lägre elräkning

ANNONS
|

Regeringen hoppas att en ny lag ska få fler elkonsumenter att använda mer el under de timmar när den är som billigast.

–Timmätning ska göra det lättare att påverka sin elförbrukning och få kontroll över sina elkostnader, säger energiminister Anna-Karin Hatt (C).

I en lagrådsremiss föreslår regeringen att konsumenter från den 1 oktober i år ska kunna teckna avtal där elen mäts timme för timme.

Ofta är elpriset som allra lägst på natten, för att sedan stiga under dagen och nå en dagstopp under sen eftermiddag. Den som exempelvis väljer att tvätta när elen är som billigast och när nyttjandet av elnätet är som lägst kommer att med timmätning kunna sänka sin elräkning. Om elförbrukningen sprids jämnare över dygnet kan det i sin tur göra att elpristopparna under dagen blir lägre, enligt Hatt.

ANNONS

Regeringen bedömer att stora delar av det mätsystem för el som finns i dag klarar timmätning. Men enligt Peter Silverhjärta, ansvarig för mätfrågor på branschorganisationen Svensk Energi, stämmer det inte, och enligt honom skulle merkostnaderna för att byta ut mätare bli betydligt högre än vad regeringen uppger i sitt förslag.(TT)

ANNONS