Nationell vaccinationsvecka i mars

Tredje veckan i januari ska 80 procent av alla över 50 år ha fått sin tredje vaccindos mot covid-19. Hela befolkningen ska ha fått sprutan vid utgången av första kvartalet 2022. Samtidigt intensifieras nu arbetet för att nå den 1,5 miljon människor som fortfarande är ovaccinerad – i huvudsak unga, socioekonomiskt svaga grupper och personer med utländsk bakgrund.
– Vecka elva blir en nationell vaccinationsvecka, säger Lena Hallengren, socialminister (S).

ANNONS
|

De nya restriktionerna som presenterades häromdagen trädde i kraft på torsdagen, en dag före julafton. Det handlar till exempel om hemarbete och sittande servering på restauranger.

Samma dag som de nya reglerna började gälla presenterade regeringen, Sveriges kommuner och regioner, SKR, och Folkhälsomyndigheten, FHM, hur långt man kommit med vaccineringen mot covid-19, som ses som den enskilt viktigaste åtgärden för att minska smittspridningen och trycket på sjukvården. Hittills har totalt 17,3 miljoner doser getts i Sverige, 350 000 av dessa var i början av december en tredje dos.

Många ovaccinerade på IVA

Men fortfarande är det många som är ovaccinerade, cirka 1,5 miljoner människor, och skillnaderna i hur sjuk man blir är mycket stora mellan dem som tagit sina sprutor och dem som avstått.

ANNONS

– Det är elva gånger högre risk för en ovaccinerad att behöva intensivvård än för en vaccinerad, säger Karin Tegmark Wisell, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten.

Men även åldersspannet för vilka som blir allvarligt sjuka skiljer sig åt. För ovaccinerade är det gruppen 55 år och äldre som i störst utsträckning blir sjuk, bland vaccinerade 70 år och äldre.

– I förra veckan hade vi 40 ovaccinerade som krävde intensivvård i Sverige, säger Tegmark Wisell.

För att få fler att vaccinera sig utlyser nu regeringen en nationell vaccinationsvecka. Under vecka 11, i mitten av mars nästa år, ska en rad insatser göras för att få fler att kavla upp.

– Varje vecka ska vara en vaccinationsvecka, men vi ser ett behov av att kraftsamla extra, säger Hallengren.

Samordningen av arbetet med att nå särskilt svårövertygade grupper läggs på Länsstyrelserna. Det handlar till exempel om att hitta nya platser för vaccinering, insatser riktade mot specifika grupper och att ta fram korrekt och tydlig information.

– Länsstyrelserna är regeringens förlängda arm ut i regionerna, säger Ida Karkiainen, civiliminister (S).

Civilminister Ida Karkiainen och socialminister Lena Hallengren (S) på en pressträff om vaccin på torsdagen.
Civilminister Ida Karkiainen och socialminister Lena Hallengren (S) på en pressträff om vaccin på torsdagen. Bild: Henrik Montgomery/TT

Tre stora grupper

Enligt Marie Morell på SKR är det i huvudsak tre grupper som fortfarande är ovaccinerade. Det handlar om unga, socioekonomiskt svaga grupper och personer med utländsk bakgrund.

ANNONS

– Regionerna har genomfört en rad olika aktiviteter. När det till exempel införts covidpass har helt plötsligt 25-åringar kommit och vaccinerat sig för att få gå på nattklubb, vi har haft vaccinationer på universitetsområden, vaccinationsbussar som åkt ut till områden där vi vet att vaccintäckningen är lägre, säger hon.

LÄS MER:Glöm nyårspartyt – nya restriktioner inför helgerna

Statistiken visar att det är i storstadsområdena som vaccineringarna går trögt. Västra Götaland och Stockholm är i botten när det kommer till hur många som vaccinerats, här är vaccintäckningen 65 procent. Bäst i landet är Jönköping med 80 procent.

Detta förklaras till stor del av olikheter i befolkningsstrukturen. Regioner med en stor andel äldre har hunnit längst då FHM:s prioritering varit att man i första hand ska vaccinera äldre som löper störst risk för svår sjukdom och död.

Boosterdos i januari

Enligt Lena Hallengren ska alla över 50 år ha fått sin tredje spruta, boosterdosen, senast den tredje veckan i januari. För hela befolkningen i åldrar som vaccineras, är målet första kvartalets slut.

– Alla har inte hunnit få sin första och andra dos ännu och då kan man inte få sin tredje före vecka tre, säger Hallengren.

För människor över 65 år gäller att man kan ta sin tredje dos fem månader efter andra sprutan, medan det för personer i lägre åldersgrupper gäller att det ska ha gått sex månader mellan doserna. Fortsatt prioriteras äldre och riskgrupper samt personal inom äldreomsorg och sjukvård.

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS